Connect with us

Svijet

UKRAJINSKA INICIJATIVA: Da Černobilj bude upisan na listu svjetske baštine

Published

on

Ukrajinci zahtijevaju da mjesto najgore nuklearne katastrofe na svijetu, grad Černobilj, bude upisan na Uneskovu listu svjetske baštine, kao zona koja je već odavno poznata svjetska znamenitost i lokalitet.

Eksplozija u četvrtom reaktoru u nuklearnoj elektrani u aprilu 1986. ostavila je teško kontaminirane dijelove Ukrajine i susjedne Belorusije i dovela do stvaranja zone isključenja veličine manje evropske države. Međutim, danas biljni i životnjski svijet preuzima napušteni grad i sve zgrade iz sovjetskog doba  i prkosi radijaciji već više od tri decenije.

Sve ovo bi moglo da se promijeni, ukoliko se prihvati inicijativa Vlade Ukrajine da se to područje uvrsti na Uneskov popis svjetske baštine.

Ukrajinske vlasti ističu da cijelo područje možda još narednih 24.000 godina neće biti moguće za život ljudi, ali je moguće iskoristiti njegov turistički potencijal, uz ograničeno vremensko zadržavanje i kontrolisano kretanje posjetilaca sa stručnim osobljem, piše Tumagazine.

Ukoliko ova inicijativa bude prihvaćena, ovo područje bi moglo biti promovisano kao mjesto sjećanja, odnosno kao upozorenje i podsjetnik da se nuklearna katastrofa više nikad ne ponovi.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije