Connect with us

Svijet

UKRAJINSKI RAZORENI GRAD: Želi da promijeni ime u Njujork

Published

on

Novhorodske danas

Šta grad u istočnoj Ukrajini, razorenoj ratom, ima zajedničko sa američkom metropolom?

Gotovo ništa. Nema solitgera, žutih taksija, niti svjetski poznatih muzeja, piše Euronews.

Ali to nije spriječilo mještane grada Novhorodske, blizu Donjetska, da traže promjenu imena u Njujork.

Parlamentarni odbor je odobrio promjenu, ali prijedlog sada mora ići pred poslanike koji će odlučiti o njegovoj sudbini.

Istorija Novhorodske

Osnovali su ga njemački doseljenici i prvi put se našao na karti 1846. godine upravo pod imenom Njujork. Od svega nekoliko kuća, rastao je i postao centar nekoliko njemačkih naseobina.

Za doseljenike se kaže da su bili veoma religiozni i da su živjeli izolovani od drugih. Imali su svoje škole i postali su bogati, proizvodeći hranu i poljoprivredne mašine.

Njemci su počeli napuštati Ukrajinu prvo nakon Ruske revolucije, a zatim tokom Drugog svjetskog rata, kada su ih Sovjeti protjerali.

Tokom poslijeratnog perioda i početka Hladnog rata, grad je promijenio ime. Njujork je postao Novhorodske 1951. godine.

Mještani misle da je ime promijenjeno zbog političke situacije tokom Hladnog rata. Novhorodske je postao prosperitetan industrijski grad i nastavio je sa rastom, sve to raspada Sovjetskog Saveza početkom devedesetih.

Trideset godina kasnije, grad je u katastrofalnom stanju, Industrija je urušena, a grad se nalazi u blizini fronta. U ratu u Ukrajini poginulo je oko 13,000 ljudi.

Mještani pamte bolja vremena. Nekada su u svojim mnogobrojnim fabrikama proizvodili automobile, pločice i papir. Mnogi su napustili grad bježeći od rata, a trenutno radi samo jedna fabrika. Ipak, nadaju se da će se, promjenom imena grada, promijeniti i njihova stvarnost.

Strašnu sudbinu Novhorodske dijele i mnogi drugi gradovi u regiji Donbas. Zbog sukoba su izgubili pristup ruskom tržištu i glavnim centrima u regiji, kao što su Donetsk i Horlivka, koji su trenutno okupirani od strane separatista potpomognutih Rusima. Grad Horlivka je udaljen svega pet kilometara.

Zašto lokalno stanovništvo želi da promijeni ime u Njujork?

Nadaju se da će im ono pružiti novi početak i pomoći im u privlačenju turista.

Glavna ulica nosi naziv Gartenstraße i u njoj se još uvijek mogu vidjeti stare kuće njemačkih doseljenika, a očuvano je i nekoliko školskih zgrada.

U blizini se privodi kraju izgradnja novog kulturnog centra, u kojem će biti smješten mali muzej sa fotografijama njemačkih doseljenika i starim kartama, iz kojih se vidi kako je grad rastao tokom godina, od samo nekolicine stanovnika do grada solidne veličine.

Novo ime, nadaju se neki, privući će turiste i nove investicije.

Drugi kažu da promjena imena znači vraćanje grada svojim korijenima i nema nikakve veze sa pokušajem kopiranja američkog megapolisa. Ime Novhorodske ukazuje na ruski i sovjetski uticaj na grad.

Front je udaljen samo nekoliko kilometara od grada, tako da je šira okolina grada povremeno granatirana.

Jedan od planova je velika proslava nove budućnosti grada – New York festival. Novhorodske se još uvijek nalazi u ratnoj zoni, pa bi za dolazak međunarodnih posjetilaca na festival bila potrebna dozvola ukrajinske vojske, piše Euronews.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije