Connect with us

Svijet

UN: Počeo izbor sljedećeg generalnog sekretara

Published

on

Foto: pixabay

Ujedinjene nacije pokrenule su proces izbora sljedećeg generalnog sekretara za period od 2022. do 2026. godine i zatražile od 193 države članice UN da predlože svoje kandidate za ovu visoku funkciju.

Proces je zvanično započeo zajedničkim pismom svim zemljama članicama da predlože kandidate, koje su potpisali predsjednik Generalne skupštine Volkan Bozkir i britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord, koja ovog mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti, u kojem su poručili da je funkcija Generalnog sekretara veoma važna i da se od budućih kandidata zahtijevaju najviši standardi efikasnosti, kompetentnosti i integriteta i čvrsta posvećenost ciljevima i principima Povelje UN, prenosi AP.

Agencija navodi da je aktuelni generalni sekretar Antonio Gutereš, kome mandat ističe 31. decembra, najavio prošlog mjeseca da će se ponovo kandidovati, a već ima veliku podršku u Generalnoj skupštini i među stalnim članicama Savjeta bezbjednosti za ponovni izbor.

Honduras se u pismu članovima UN založio da bude i kandidatkinja za mjesto Generalnog sekretara pošto da sada ni jedna žena nije obavljala ovu funkciju.

„Pozivam vas i države koje predstavljate da iskreno razmotrite svoje obaveze prema UN i predstavite kandidatkinje, poštujući najviše standarde efikasnosti, kompetentnosti i integriteta“, navela je ambasadorka Hondurasa u UN, Meri Elizabet Flores Flejk.

Rezolucija Generalne skupštine UN iz 2015. godine, promijenila je način izbora Generalnog sekretara u otvoreniji i transparentniji proces u kome države članice mogu pored uvida u osnovne informacije o kandidatima i da se sastanu i ispitaju ih na otvorenim sjednicama.

Generalna skupština bira Generalnog sekretara na preporuku 15-članog Savjeta bezbjednosti gdje pet stalnih članica, SAD, Rusija, Kina, Britanija i Francuska, imaju pravo veta, pa je njihova podrška presudna, a britanski premijer Boris Džonson već je najavio podršku Guterešu za drugi mandat, navodi agencija.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije