Connect with us

Region

VASELJENSKA PATRIJARŠIJA: Vartolomej u čestitki Porfirija nazvao “patrijarhom Srbije”, a SPC – “crkvom Srbije”

Published

on

Njegova Svesvetost vaseljenski patrijarh Vartolomej uputio je čestitku novoizabranome patrijarhu u Beogradu Porfiriju Periću – objavljeno je u Carigradu.

Uz mnoštvo kurtoaznih i protokolarnih riječi, Vartolomej Srpsku pavoslavnu crkvu (SPC) naziva “Crkvom Srbije” ( Ἐκκλησίας Σερβίας).

Porfirija, pak, oslovljava “patrijarhom Srbije” (Πατριάρχα Σερβίας).

Službena titula patrijarha po Ustavu SPC, podsjetimo, glasi: Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i “patrijarh srpski”.

Vartolomej nije oslovio Porfirija ni sa „Njegova Svetost”, nego za titularni stepen niže – Vaše “blaženstvo” odnosno “blaženjejši” (Μακαριώτατε).

Uobičajeno je da se patrijarsi titulišu sa Vaša Svetosti, a titularni niži stepen imaju arhiepiskopi, a nekad i mitropoliti – Vaše Blaženstvo ili Blaženjejši.

Citirajući Sveto pismo, Vartolomej je u čestitki naveo:

„Danas smo ponovo doživjeli scene iz Djela apostolskih, za vrijeme rada vašeg Svetoga sabora, nakon što smo obaviješteni o dostojnom izboru Vašega bogorodnoga blaženstva za nasljednika nedavno upokojenoga u Gospoda patrijarha Irineja“.

Inače, Irinej Gavrilović je, slijedeći Ruse, pismom oštro protestovao kod Vartolomeja zbog davanja autokefalije Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, kao i perspektive da Carigrad prizna Makedonsku i Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

SPC je 2019, dok je Irinej bio patrijarh, odlukom Sinoda, preporučila svom sveštenstvu da, zbog ukrajinske autokefalije, uopšte ne saslužuje sa sveštenstvom Vaseljenske patrijaršije! Arhijerejski sabor, najveći organ upravljanja u SPC, donio je odluku da neće priznati ukrajinsku autokefaliju, etc.

Carigrad je, između dva Vaseljenska sabora, jedina nadležna katedra za priznanje neke nove pomjesne autokefalije, što Rusi, ali i Srbi, na primjeru Ukrajine – osporavaju.

Očigledno aludirajaući na tu problematiku, Vartolomej Porfiriju preporučuje da se drži upravo svetih kanona Crkve:

„Želimo, blaženjejši, sveti brate, da vaše započeto patrijarhovanje bude dugo, nepomućeno, dobrodušno, osvećeno Duhom Svetim i osvećeno kroz Njega. Neka vaša čvrsta pridržavanja Božanskih i svetih kanona, ali i mučenički osveštana praksa i tradicija Crkve, koja je sačuvana u tekstovima, djelima i našim starinama, bude čvrst i nepokolebljiv temelj vašega pastirskoga staranja”.

Porfiriju napomjnje Vartolomej i da im je Majka Crkva u Carigradu, da je Vaseljenska patrijaršija posvetila Svetoga Savu Srpskog kao (arhi)episkopa, ali naravno ni riječi da su mu tada dali autokefaliju, kako Srbi u novija vremena neosnovano tvrde.

Stav Carigrada je da su Srbi prvi put 1879. dobili svoju autokefalnu Crkvu.

Vartolomej na kraju piše Porfiriju:

„Čestitamo vam s nadom i radujemo se zajedno s vama iz Majke Crkve Carigradske, koja je rodila, odgojila i neprestano odgovorno pokriva sve pomjesne crkve rođene od Njezina Presvetoga Tijela, uključujući i vašu Crkvu, zbog današnjega blaženoga, od Boga određenoga vašega izbora“.

Interesantno, čestitku je Porfiriju Periću uputio i “blaženjejši” Epifanij, mitropolit kijevski, poglavar od 2019. autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije