Connect with us

Društvo

DELEGACIJA CRNE GORE NA SAHRANI ATANASIJA JEVTIĆA U TREBINJU: Primitivizam je neizlječiv

Published

on

Odlazak delegacije nove vlasti Crne Gore na sahranu episkopa iz susjedne države, bez poštovanja mjera, iznova pokazuje da premijer Krivokapić nije bio iskren kada se izvinjavao što krši mjere koje propisuju institucije Vlade.

 

Lekić: Od premijera i predstavnika Vlade očekuje se više institucionalne kulture i odgovornosti

Predsjednik Demosa i poslanik u Skupštini Miodrag Lekić ocijenio je da današnje zvanično učešće premijera i vladine delgacije na sahrani crkvenog velikodostojnika u Trebinju ide u korist “aktuelne Đukanovićeve propagande o crkvenoj vlasti u Crnoj Gori, nestanku države”.

“Ljudsko pravo svih građana, uključujući premijera i članove vlade da prema njihovim ličnim vokacijama i afinitetima odlaze na sahrane ne znači da imaju uvjek pravo da to čine u ime institucija, u ovom slučaju vlade. U ovom mom stavu ne polazim od emidemioloških momenata, mada i ta obaveza stalno zaslužuje pažnju i respekt, prije svega primjera i drugih državnih predstavnika. Niti sada govorim o očekivanjema da se delagacije vlade danas radno nalaze u KAP-u sagledavajuću uzroke i ostavštvinu opljačkanih i preminulih crnogorskih preduzeća”, rekao je Lekić za “Vijesti”.

Dodaje da u konkretnom slučaju ukazuje “na manjak institucionalne kulture i dobrog ukusa, inače obaveznih za državne zvaničnike u demokratskim društvima”.

“Uz sav respekt prema svim vjerskim licima iz svih vjerskih konfesija u Crnoj Gori, posebno u momentima njihovog vječnog odlaska, odredbe i duh ustava ukazuju na sekularnost crnogorske države, otuda i potrebu selektivnosti u javnim ritualima crkvenog karaktera. Naravno, ukazujem na ustavni princip sekularnosti koji je grubo prergazio partijski predsjednik države Đukanović baveći se neuko i agresivno crkvenim preuređivanjima u državi zavisno od političkih interesa, a nakon što je u višedecenijskoj vladavini učestvovao u ritualima odanosti prema više crkvenih zajednica”.

Lekić navodi da učešće predstavnika Vlade na sahrani crkvenog velikodostojnika u Trebinju “ide u korist aktuelne Đukanovićeve propagande o crkvenoj vlasti u Crnoj Gori, nestanku države”.

Stanić Krivokapiću: Bili ste neiskreni kada ste se izvinjavali, pokazujete da smatrate građane intelektuelno inferiornim

Dok još 58 familija oplakuje svoje najmilije koje su izgubili usljed koronavirusa samo ove nedjelje, premijer i članovi njegovog kabineta pokazuju da im javno zdravlje, mjere koje propisuju i briga za ljudske živote ne znače ništa, ocijenio je portparol Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić.

Stanić je rekao da vojska na ulicama koja pazi na poštovanje mjera i hiljade radnih mjesta pred gašenjem zbog zabrane rada, ne smeta premijeru Zdravku Krivokapiću da pokaže “kako je iznad svih ostalih građana”, te istakao da “odlazak na sahranu episkopa iz susjedne države, bez poštovanja mjera, iznova pokazuje da premijer Krivokapić nije bio iskren kad se prethodnih puta izvinjavao što krši mjere koje propisuju institucije Vlade.”

“Premijeru Krivokapiću, očigledno ste bili neiskreni kad ste se izvinjavali zbog nepoštovanja mjera, a danas pokazujete da smatrate građane Crne Gore intelektualno inferiornim, jer mislite da će vam uz još jedno izvinjenje sve proći. Neće i ne smije! Jer ovo više nije pitanje politike, nego elementarnog morala i osjećanja lične i porodićne časti i obraza. Do danas ste pokazali da ne držite riječ, ni kad ste rekli da ćete raditi javno, ni kad ste rekli da neće biti partijskog zapošljavanja, ni kad ste obećali budžet do kraja prošle godine, ni kad ste tvrdili da će se Vlada izboriti sa virusom”, poručio je Stanić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije