Connect with us

Region

NA TRGU SLOBODE: Novosadjani protiv fašizma

Published

on

Protest građana “Novi Sad protiv fašizma” organizovan je danas, na Trgu Slobode, kao reakcija na prošlonedjeljni napad na novinara Daška Milinovića.

U zajedničkom saopštenju nekoliko vojvođanskih nevladinih organizacija koje su organizivale skup, poslata je poruka da je fašizam zlo, te da on ne smije da se ignoriše.

“Moramo da se borimo protiv njega svim silama. Ne smijemo da se skrivamo, nego moramo da izađemo na ulicu i pošaljemo jasnu i glasnu poruku: No pasaran! Želimo da poručimo i da vlast u Srbiji neprestano stvara atmosferu nasilja i mržnje, te je stoga odgovorna za svako fašističko nasilje, tim prije jer se do sada mnogo puta pokazalo da ona drži pod kontrolom ekstremne desničarske grupacije i pojedince”, navodi se u saopštenju.

Dodaju i da je Daško Milinović javna ličnost, zahvaljujući čemu se javnost uzburkala a policija hitno reagovala. Međutim, ukazuju na to da se malo priča o tome da su na meti fašizma i ne tako poznati ljudi koji su pripadnici manjinskih i marginalizovanih grupa, ili su žrtve fašizma zbog svojih političkih stavova.

U pozivu koji su potpisali Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić” , Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija, Grupa za konceptualnu politiku, Zelena mreža Vojvodine, Novi optimizam, Centar za interkulturnu komunikaciju, Centar za održive zajednice i Građanska akcija Pančevo rečeno je da je na okupljanju na Trgu slobode obavezno nošenje zaštitnih maski i držanje distance zbog epidemije korona virusa.

Okupljeni su prošetali od Trga slobode, niz Modeninu ulicu, Bulevarom Mihajla Pupina, do Keja žrtava Racije, gdje su govorili predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić i Bojana Selaković u ime građanskih inicijativa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije