Connect with us

Politika

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: U Srbiji nijesu dobrodošli oni sa demokratskim i multietničkim vrijednostima

Published

on

Poslanica Socijaldemokratske partije Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković ocijenila je da to što je na ulasku u Srbiju, na beogradskom aerodromu, doživjela neprijatnosti i što su je pretresali, govori da u Srbiji “nijesu dobrodošli oni koji dijele civilizacijske, evropske, demokratske i multietničke vrijednosti”.

“Nevjerovatno je koliko zvanična vlast u Srbiji nanosi štetu samom srpskom narodu namećući mu svijest o kolektivnoj odgovornosti, iako se Deklaracijom o Srebrenici koju je Skupština Srbije usvojila 2010. godine, u stvari individualizuje krivica za taj zločin. Što znači da za genocid u Srebrenici nije kriv srpski narod, već pojedinci, što je dokazano i presudama Haškog tribunala”, kazala je Draginja Vuksanović Stanković za vojvođanski portal Autonomija (autonomija.info).

Pošto je Skupština Crne Gore juna usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da će onima koji su glasali za tu rezoluciju biti zabranjen ulazak u Srbiju.

Uprkos tome što je imala diplomatski pasoš, policija je Draginju Vuksanović Stanković zadržala duže od sata, pretresla ju je, kao i njen kofer, torbu, novčanik.

Ona je za Autonomiju kazala da je to neće ni pokolebati, ni obeshrabriti da se i dalje bavim svojim poslom i zalaže za civilizacijske, evropske, demokratske i multietničke vrijednosti, jer – dodala je – samo na tim temeljima Crna Gora može ući u Evropsku uniju i postati njena uvažena i poštovana članica.

“Nikada sebi neću dozvoliti da budem izdajnik svoje države da bih ušla u Srbiju, zemlju koju volim, u kojoj je rođena moja majka i živi moja ujčevina. Uvijek ću služiti svome narodu i Crnoj Gori, a nikada neću biti vazal niti zvanične Srbije, niti bilo koje druge države”, poručila je Draginja Vuksanović Stanković.

Dodala je da srpski narod sa zločincima ne izjednačavaju oni koji su u Podgorici glasali za Rezoluciju o Srebrenici, nego to rade upravo oni koji skandiraju da je Ratko Mladić heroj.

Ona je, kao “prevaru i neistinu”, okarakterisala izjave predsjednika Srbije Aleksandara Vučića da u Crnoj Gori postoje dva ravnopravna nacionalizma – crnogorski i srpski.

“To je prevara i neistina ravna onoj da je Njemačka ušla u rat sa Britanijom i Francuskom zato što su joj one nametnule rat. Ne može postojati crnogorski nacionalizam, ako je njegova osnova multietničko društvo, antifašizam i evropska ideja. Takav nacionalizam ne postoji nigdje na svijetu. I da budem iskrena i do kraja otvorena, zbog ‘crnogorskog nacionalizma’ nije nikad kapnula ni jedna suza. Rezultat srpskog i drugih agresivnih velikodržavnih nacionalizama i politike velikodržavlja su stotine hiljada grobova i milioni raseljenih za samo četiri godine od 1991”, navela je Draginja Vuksanović Stanković.

Podsjetila je i na nedavnu izjavu predsjednika Rusije Vladimira Putina, kada je govorio o opasnosti od sukoba u Ukrajini, da “neće dozvoliti još jednu Srebrenicu u Evropi”.

“Ako to nacionalistima nije jasan pokazatelj šta cijeli svet misli o njihovom projektu, onda će morati dobro da razmisle prije nego što idući put povuku slične paralele”, ocijenila je Draginja Vuksanović Stanković.

Dodala je da je Crna Gora uspješno savladala prvi nalet “velikosrpskog nacionalizma” i dodala da je sigurna da će sljedeće “nasrtaje” savladati lakše, ali je ocijenila da je za to potrebna mobilizacija ukupnog građanskog potencijala Crne Gore.

“I međunarodne okolnosti i neke promjene na tom planu idu značajno u korist građanskim snagama u Crnoj Gori, ali i regionu, dok s druge strane obeshrabruju nacionaliste i protagoniste velikodržavlja koji bi se opet igrali malo sukoba i ‘ćeranja’ na ovim prostorima. No pasaran!”, poručila je Draginja Vuksanović Stanković.

Ocijenila je da je Srpska pravoslavna crkva “glavni katalizator i inspirator” politike “velikosprskog nacionalizma”.

“A ta politika je u kombinaciji sa istorijskim revizionizmom pogubna za region u cjelini, a time i za srpski narod. Tragično je što nikakve pouke nijesu izvučene iz destrukcije s kraja prošlog vijeka”, kazala je ona.

Advertisement

Najčitanije