Connect with us

COVID-19

KINA PORUČILA SAD DA SE NE MIJEŠAJU: SZO počinje istragu o porijeklu virusa

Published

on

Počinje istraga o porijeklu kovida-19, godinu dana otkako je, zbog širenja koronavirusa, prvi put proglašen karantin u kineskom gradu Vuhanu. Tim međunarodnih stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije izašao je iz karantina, gdje su proveli 14 dana i time je i zvanično otpočela misija utvrđivanja porijekla virusa SarsCov2, kojim je do danas zaraženo više od 100 miliona ljudi.

Članovi međunarodnog tima Svjetske zdravstvene organizacije viđeni su kako izlaze iz hotela i ulaze u autobus. Njihovo dalje kretanje za sada nije poznato, iako je misija u fokusu i lokalnih i zapadnih medija. Glavna pitanja su gdje će lokalne vlasti omogućiti istraživačima da idu i sa kim će moći da razgovaraju.

„Ljudi iz Vuhana su bili poniženi kada su koronu svi nazivali „virusom iz Vuhana“. Ukoliko bi se istraga sprovela do kraja, mislim da bi se ime Vuhana i Kine moglo očistiti od te ljage“, kaže Jang Ju (30), žitelj Vuhana zaposlen u hotelijerskom sektoru.

„Ne mislim da je porijeklo virusa nužno u Vuhanu. Možda je u pitanju neko drugo mjesto. Ali kada pronađu mjesto porijekla, bilo da je to Vuhan ili neko drugo mjesto, trebalo bi da rade na prevenciji kako se nešto slično ne bi ponovilo“, smatra još jedan građanin Vuhana Tu Žengvang, zaposlen u IT sektoru.

Na Zapadu strahuju da će misija biti pod političkim pritiskom i da Kina nastoji da izbjegne krivicu za greške u svom ranom odgovoru na pandemiju. Iz Bijele kuće poručuju da međunarodna istraga o porijeklu virusa mora biti „jasna i temeljna“ i da će Vašington, kada bude završena, procijeniti vjerodostojnost istrage.

Iz Pekinga odgovaraju da su takve kritike kontraproduktivne.

„Bilo kakve izjave ili postupci sa unaprijed smišljenim negativnim nagađanjima, kao i pokušaji političke interpretacije su neprimjereni i predstavljaju suvišno miješanje u naučnu istragu ekspertskog tima SZO u Kini. Kao što svi znamo, sve je više istraživanja koja ukazuju na to da je potraga za porijeklom virusa dug proces, koji će možda morati da se sprovodi na različitim lokacijama“, kaže Žao Liđian, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Koronavirus prvi put je zabilježen u Vuhanu krajem 2019. godine, ali su kineske vlasti u početku prikrivale razmjere epidemeije. Nauka smatra da je virus „prirodni događaj“ i da je potekao sa vuhanske pijace, na kojoj se prodaje meso egzotičnih životinja, te da je upravo na tom mjestu prešao sa životinje na čovjeka.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije