Connect with us

COVID-19

BBC: Šta se dešava kada prehlada napadne čovjeka prije korone, a šta kada dobije oba virusa istovremeno?

Published

on

Virus koji uzrokuje običnu prehladu može efikasno da spriječi koronavirus da prodre u organizam, tvrde istraživači sa Univerziteta u Glazgovu.

Poznato je da se virusi “takmiče” u tome koji će uzrokovati infekciju, a naučnici sa pomenutog univerziteta smatraju da rinovirus koji izaziva prehladu pobjeđuje koronavirus, prenosi BBC.

Koristi od ovoga su kratkotrajne, ali s druge strane rinovirus je do te mjere raširen da bi svakako mogao da pomogne u suzbijanju kovida 19.

Zamislite ćelije u nosu, grlu i plućima kao da je riječ o nizu kuća. Jednom kada virus uđe unutra, on može da drži ili vrata otvorena da propusti druge virusa ili može da zadrži svoj novi dom za sebe. Grip je jedan od “najsebičnijih” virusa na svijetu i gotov uvijek je samostalno prisutan. Sa druge strane adenovirusi recimo vole de dijele “kuću” (ljudske ćelije) sa drugim virusima. Mnogo se spekuliše o tome kako se virus koji izaziva kovid, poznat i kao Sars-CoV-2, ponašao u toj interakciji sa ostalim virusima. Ono što je izazov za naučnike jeste da u godini socijalne distance, koja je usporila širenje svih drugih virusa, ovo uopšte prouče.

Tim iz Centra za istraživanje virusa u Glazgovu koristio je repliku sluznice naših disajnih puteva, napravljenu od istih vrsta ćelija, i zarazio je i Sars-CoV-2 i rinovirusom, koji se smatra najrasprostranjenijom infekcijom kod ljudi i uročnikom prehlade.

Rezultati su krajnje zanimljivi. Ako su oba virusa “puštena” istovremeno, samo je rinovirus uspio da uđe. U slučaju kada je rinovirus pušten 24 sata prije Sars-CoV-2, koronavirus nije imao nikakve šanse. Čak i u slučaju kada je Sars-CoV-2 imao prednost od 24 sata, kada bi se pojavio rinovirus istjerao bi “suparnika”.

“Sars-CoV-2 ne može da uzme zalet, jer je inhibiran rinovirusom. Ovo je uzbudljivo, jer ako imate visoku prevalenciju rinovirusa, to bi moglo da zaustavi nove infekcije koronavirusom”, istakao je dr Pablo Mursija, jedan od autora studije, za BBC.

Slični efekti primećeni su i ranije – velika rasprostranjenost rinovirusa odložila je pandemiju svinjskog gripa 2009. godine u nekim dijelovima Evrope.

Dalji eksperimenti pokazali su da rinovirus pokreće imuni odgovor unutar zaraženih ćelija što blokira sposobnost Sars-CoV-2 da se replicira. Kada su naučnici blokirali imuni odgovor, tada je prisutnost kovida bila ista kao da rinovirus nije to.

Međutim, kovid bi mogao ponovo da izazove infekciju kada prehlada prođe i imuni odgovor se primiri.

“Vakcinacija, plus preventivne mjere, plus interakcija između virusa, mogla bi znatno da smanje učestalost koronavirusa, ali ipak maksimalni efekat se očekuje od vakcinacije”, zaključio je dr Mursija.

Dr Lorens Jang iz Medicinske škole Varvik istakao je da su rinovirusi “izuzetno prenosivi”, uz komentar da ova studija sugeriše kako jedna tako uobičajena infekcija može da utiče na pandemiju koronavirusa, i to posebno tokom jesenjih i zimskih mjeseci kada su sezonske prehlade česte.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije