Connect with us

COVID-19

BOROVINIĆ BOJOVIĆ I RADULOVIĆ: Pres o respiratorima koji ne rade, ali ih ima dovoljno

Published

on

FOTO: AntenaM

Od 33 respiratora, koji su nabavljeni prošle godine, 17 ne radi, saopšteno je na konferenciji za novinare predstavnika Kliničkog centra Crne Gore i Ministarstva zdravlja.

Saopšteno je da je 31 respirator kupljen za oko 600 hiljada eura, a da su dva donirana.

U Kliničkom centru ima 160 respiratora, a ne radi 17, saopšteno je na konferenciji, na kojoj su novinarima prikazane i fotografije.

“Razbacani su po Kliničkom centru i kupe prašinu. Proizvedeni 2016. Njih šest se nalazi na kardio hirurgiji. Plaćeni su oko 20 hiljada eura po komadu”, saopšteno je na presu.

Direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović kazala je da je saznala, u okviru pravljenja novogodišnjeg plana, da postoji problem sa respiratorima.

“Mi u KCCG fizički posjedujemo 17 i nijedan nije upotrebljiv. Ustanovljeno je da je jedan proizveden 2019. a ostali 2015. i 2016. Potvrđeno je da ne postoji ugovor o kupovini i ne postoji garancija”, navela je Radulović.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović kazala je na presu da je NKT u martu proše godine ugovorilo kupovinu 31 respiratora i dva su donirana.

“Nakon što sam obaviještena da respiratori ne rade tražila sam informaciju o ostalim respiratorima. Prijavljeno mi je i da ne rade dva u nikšićkoj bolnici, dva u Kotoru i jedan u Baru. Tražila sam dokumentaciju u Ministarstvu zdravlja, ali sam našla samo dio. Nisam sudija ni policajac, ali moram da istaknem da u oči upadaju papiri kojih nema, a moralo bi da ih ima.

Nigdje nema ni ugovora ni garancije za ovu kupovinu, niti ugovorenih redovnih servisa.

U obavještenju Kriznog medicinskog štaba nigdje se ne navodi da se radi o aparatima koji su proizvedeni mahom 2015. što znači da su nabavljeni pod markom novih aparata”, navodi ona.

Saopšteno je da je 12 respiratora u maju poslato na popravku, ali da su vraćeni i da nijesu popravljeni.

Upitana da li je traženo objašnjenje ljudi koji stoje iza kupovine, ministarka je kazala “da su na fakturama potpisi Jevta Erakovića i Milutina Simovića, te da će objašnjenja tražiti nadležni”.

Radulović kaže ipak da u ovom trenutku Kliničkom ne nedostaju respiratori.

“34 pacijenta se nalaze na respiratoru u Kliničkom centru”, kazala je.

Borovinić-Bojović dodala je da je sigurna da će nadležni reagovati na pravi način.

“Mi smo tu da sve što pronađemo objelodanimo a sigurna sam da će nadležni reagovati na pravi način”, kazala je ministarka.

Ona je saopštila novinarima i da se očekuje dolazak između 25 i 30 hiljada doza AstraZeneka vakcine.

“Početkom sljedeće sedmice očekujemo detaljno izjašnjenje”, kazala je.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije