Connect with us

COVID-19

BOROVINIĆ BOJOVIĆ – MEDOKS: Narednih nekoliko mjeseci da se vakciniše 300 hiljada građana

Published

on

Vakcinacija protiv virusa COVID-1, predstavlja najbolju preventivnu mjeru, a u narednih nekoliko mjeseci planirano je da se vakciniše oko 300 hiljada građana Crne Gore, kako bi se stekao kolektivni imunitet, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na sastanku sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori Karen Medoks.

Kako je saopšpteno iz tog vladinog resora Borovinić Bojović je upoznala ambasadorku Medoks da se u narednom periodu očekuje isporuka kontigenata vakcina prema utvrđenoj dinamici, među kojima je, pored ruske Sputnjik, kineske Sinofarm, američke Fajzer i britanska vakcina Astra Zeneka, koja u količini od 84 hiljade stiže u Crnu Goru kroz Kovaks mehanizam. Ona je navela da će se vakcinacija sprovoditi u skladu sa Nacionalnom strategijom za uvođenje, distribuciju i primjenu Kovid-19 vakcina.

“Dr Borovinić Bojović je ambasadorki predočila planove Ministarstva zdravlja i u procesu digitalizacije zdravstvenog sistema i novom platformom „Corona odgovor“, koja se priprema na nivou Vlade Crne Gore, gdje građani mogu da dobiju sve odgovore i informacije u vezi sa epidemijom izazavanom virusom Kovid-19”, navodi se u saopštenju.

Britanska ambasadorka Karen Medoks je, kako dodaju iz ministartva, rekla da je ponosna što je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržala razvoj i testiranje vakcine sa Oksforda.

“Britanska vlada je pomogla prikupiti milijardu dolara za Kovaks mehanizam, zajedno sa drugim donatorima. Uz preko 548 miliona funti obećane podrške od strane Ujedinjenog Kraljevstva, pomoći ćemo distribuciju preko milijardu doza vakcina protiv koronavirusa”, kazala je Medoks.

Ambasadorka je istakla da je vakcinacija najbolje oružje u borbi protiv pandemije i sredstvo za povratak redovnom životu.

“Premijer Džonson je nakon sastanka G7 zemalja obećao da će višak vakcina u UK biti preusmjeren ekonomski siromašnijim zemljama, kako bi se ekonomije što prije oporavile”, dodala je Medoks.

Na sastanku je ocijenjeno da je vakcina britanske proizvodnje, Astra Zeneka veoma pouzdana, kvalitetna i efikasna i iskazana je zajednička spremnost da stvore uslovi da što prije stigne u Crnu Goru.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije