Connect with us

COVID-19

BRNABIĆ: U januaru će u Srbiju stići milion vakcina

Published

on

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je realno da u januaru u tu zemlju stigne milion vakcina protiv koronavirusa i izrazila uvjerenje da će do polovine 2021. godine biti vakcinisan najveći dio građana Srbije.

Ona je u intervjuu za Kurir TV rekla da će već 4. januara stići novi kontingent vakcina Fajzer-Biontek i najavila skoro uspostavljanje kol-centra za prijavljivanje za vakcinaciju.

“ Dobili smo novi najavljeni plan iskoruka od Fajzer-Bionteka, očekujemo da će tokom januara u Srbiju doći značajno veće količine te vakcine. Nadamo se da će već 4. januara stići sljedeći kontigent. Srbija svakako neće prekidati ovu kampanju vakcinacije”, rekla je Brnabić.

Ona je izrazila veliku zahvalnost partnerima iz Fajzera, zato što su pokazali ozbiljnost i zato što je malena zemlja kakva je Srbija jedna od prvih koja je potpisala ugovor sa njima.

“U decembru su smanjili prvu isporuku, jer su generalno smanjili proizvodnju, pa su svima smanjili isporuke. Više će nego nadoknaditi tokom januara”, rekla je premijerka Srbije.

Uvjerena je da “uskoro stižu daleko veće količine Fajzerove vakcine”.

“Imamo odličnu komunikaciju i možemo da se pouzdamo u njih. Pritom, Fajzer je stvarno jedna od najvećih farmaceutskih kompanija na svijetu. I predsjednik Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ja smo u stalnoj komunikaciji sa ostalim proizvođačima i očekujem i od kineskih i ruskih partnera određene količine vakcine početkom januara. U tom smislu nećemo imati problema da nastavimo vakcinaciju “, naglasila je Brnabić.

Upitana da li je najavljenih milion vakcina u januaru realna brojka, ona je rekla: “Apsolutno”.

Objasnila je da su se ona i Vučić dogovorili da treba među prvima da prime vakcinu kako bi dali primjer građanima Srbije da je vakcina bezjbedna.

“Dogovorili smo se da ćemo se vakcinisati različitim vakcinama. Ja sam osjećala da je to moja obaveza i da dam primjer svim građanima Srbije, a predsjednik Vučić će se vakcinisati vakcinom sljedećeg proizvođača koji stigne u Srbiju “, rekla je srpska premijerka.

Ona je naglasila da je Srbija treća zemlja u Evropi koja je počela vakcinaciju.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije