Connect with us

COVID-19

BRZI TESTOVI SE PRODAJU U APOTEKAMA: Savjetuje se da se ipak urade u prisustvu medicinara

Published

on

Brzi antigenski testovi za kućnu upotrebu koji se mogu kupiti po cijeni od 15 eura, a čiji su rezultati gotovi za svega 10 minuta, već su se našli u prodaji u pojedinim privatnim apotekama u Crnoj Gori.

Seka Perišić iz jednog lanca apoteka kazala je da je riječ se o testu za detekciju COVID-19 putem pljuvačke, koji se već može naći u apotekama u okruženju, a uvoznik je veleprodaja “Glosarij”. Iako navodi da je test potpuno bezbjedan, ona napominje da testiranje treba raditi u prisustvu medicinski stručnog lica.

“Test je izuzetno komforan i lak za upotrebu, pouzdanog i renomiranog proizvođača. Radi se o testiranju ispljuvka, znači potpuno bezbjedan, procenat pouzdanosti je 94,29 odsto. Gotovo je nemoguća bilo kakva nejasnoća u primjeni testa, ali imajući u vidu važnost potrebno je pažljivo saslušati preporuku farmaceuta i odraditi test u prisustvu medicinski stručnog lica”, rekla je Perišić za Vikend novine.

Kada je riječ o JZU Apoteke Crne Gore Montefarm, iz ove javne zdravstvene ustanove su VN saopštili da oni nijesu naručivali testove za kućnu upotrebu, već brze testove koji su isključivo namijenjeni zdravstvenim ustanovama.

“Montefarm je po odobrenju Ministarstva zdravlja odradio nabavku i distribuciju brzih antigenskih testova za domove zdravlja i bolnice. Testovi koji su nabavljeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama namijenjeni su samo za gore navedene ustanove, ne isporučuju se našim apotekama i nijesu za kućnu upotrebu. Sprovođenje ove vrste testiranja kao i uzorkovanje mogu vršiti samo obučeni zdravstveni radnici. Što se tiče testova za kućnu upotrebu, Montefarm nije vršio njihovu nabavku”, navode iz Montefarma.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije