Connect with us

COVID-19

CETINJE: Počela vakcinacija zdravstvenih radnika

Published

on

Mikrobiolog u Domu zdravlja Žarko Nikčević, kao najstariji doktor u Domu zdravlja u 63 godini, prvi je primio vakcinu i istakao važnost vakcinacije za društvo.

“Vakcina je prvi neophodan korak u stabilizaciji ove situacije. Vidimo da je u Crnoj Gori veliki broj svaki dan novozaraženih, još uvjek visoka stopa i uprkos svim tim mjerama koje se propisuju, da se nekako održava i mislim da je vakcina jedini način da mi dođemo ka nekim normalnim vremenima u kojima ćemo da se vratimo u ono pređašnje stanje. Pogotovo je važno za zdravstvene radnike oni su u tim grupama rizičnim koji su visoko na toj listi, a i bitno je zbog toga da se očuva taj zdravstveni sistem , jer mi smo zbog velikog broja inficiranih bili u velikom deficitu sa sestrama sa doktorima i jedva smo uspjeli da završavamo te naše poslove”, kazao je dr Nikčević.

On je kazao da nema direktan kontakt sa pacijentima, ali da su tri tehničara, sa kojima radi, direktno u ambulanti, rade dijagnostičke brze testove i oni su svi već prošli kroz koronu.

“Hoću da kažem da je korona ušla u zdravstvene ustanove i u naš Dom zdravlja. Dosta ljekara i medicinskih sestara, zbog prirode posla je dobilo infekciju, preležalo. Ja evo nijesam i nijesam imao antitijela na testu i zbog toga sam u toj prvoj grupi”, kazao je dr Nikčević.

Direktor JU Dom zdravlja Marko Radović je zadovoljan što su se, poslije četrnaestodnevnih priprema, stekli uslovi da može da se počne sa vakcinacijom. Ukupno je dobijeno 65 Sputnjik V vakcina, što je oko 50% od onoga što su tražili, a vakcinacija će trajati tri dana.

“U prvom ciklusu će se vakcinisati poslenici Doma zdravlja Cetinje, zajedno sa kolegama iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, njih oko 15. Znači, dobili smo tri flakona od po pet doza. Sjutra i preksjutra će biti vakcinisani kolege iz bolnice „Danilo I“. To je nekih pedesetak upošljenika, koji će se podijeliti u dva dana po 25”, kazao je Radović.

On je istakao da se u Domu zdravlja radi bez problema, a povoljno je i to što u narednom periodu očekuju i pojačanje u vidu srednjeg medicinskog kadra, medicinskih tehničara i sestara.

Radović je najavio uskoro otvaranje kol centra na koji će građani moći da se prijave za vakcinaciju.

Cetinjski list

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije