Connect with us

COVID-19

CINMED: Prijavljena 41 neželjena reakcija na Sinofarm

Published

on

Od početka primjene Sinofarm vakcine u Crnoj Gori Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) prijavljena je 41 sumnja na neželjene reakcije kod građana.

Masovna vakcinacija u našoj državi počela je 4. maja, tri dana nakon što je iz Kine stigao kontigent od 201.200 doza kineske Sinofarm vakcine. Prije toga, u martu, Crnoj Gori je isporučeno 30.000 doza iste vakcine.

Kako je portalu Pobjeda saopšteno iz CInMED-a, više prijava na moguća neželjena dejstva Sinofarma bilo je proje početka masovne vakcinacije.

CInMED-u je od početka primjene u Crnoj Gori do 20. maja dostavljena 41 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcine SARS-CoV-2 Vaccine ( Vero Cell) Inactivated, proizvođača Sinofarm. Od ukupno 41, 10 dostavljenih prijava se odnosi na period nakon početka masovne imunizacije – 4. maja – kazali su nam u CInMED-u.

Od svih vakcina koje koje su dostupne u Crnoj Gori, najviše neželjenih reakcija bilo je nakon upotrebe Sputnjika V.

Iz CInMED-a su ranije da je do 12. maja prijavljeno 287 sumnji na neželjene reakcije, od čega se čak 218 odnosi na rusku vakcinu Sputnjik V.

“Najviše prijava je dostavljeno na ovu vakcinu prije svega zbog toga što je to bila prva vakcina protiv kovida-19 koja je primijenjena u Crnoj Gori, tako da je bezbjednost njene primjene praćena sa posebnom pažnjom. Osim toga, veliki broj zdravstvenih radnika je primio upravo ovu vakcinu, a zdravstveni radnici su zatim prijavili neželjene reakcije koje su sami iskusili nakon vakcinacije”, pojasnili su iz Instituta.

Prema njihovim podacima, na vakcinu proizvođača AstraZeneka odnosi se 36 prijava dostavljenih do 12. maja, dok su se u tom momentu 33 odnosile na vakcinu kineskog proizvođača Sinofarm.

Najčešće prijavljivane neželjene reakcije nakon primjene vakcina protiv koronavirusa su bol na mjestu primjene vakcine, povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, drhtavica i glavobolja.

Iz CInMED su pojasnili da jedna prijava može sadržati podatke o više neželjenih reakcija koje su se ispoljile kod jednog pacijenta (npr. povišena temperatura, malaksalost i bol na mjestu primjene vakcine).

Od početka imunizacije u Crnoj Gori dato je 156.799 doza vakcina protiv koronavirusa. 121.050 crnogorskih građana vakcinisino je prvom, a 35.729 je primilo drugu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Juče je vakcinu primilo 1.279 građana, od kojih 1.038 prvu, a 240 osoba je revakcinisano.

“Trenutna epidemiološka situacije ohrabruje, ali i poziva na oprez i poštovanje mjera. Sada kada kao lijek imamo efikasne i bezbjedne vakcine”, kazali su u Ministarstvu zdravlja.

U tom resoru su pozvali građane da zajedno budu dio rješenja tako što će masovnom imunizacijom pandemiju ostaviti prošlosti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije