Connect with us

COVID-19

CRNA GORA: Za dvije sedmice broj zaraženih upetostručen

Published

on

Crnoj Gori su, u posljednja 24 sata, od posljedica infekcije korona virusom preminule dvije osobe, registrovano je 257 novih slučajeva infekcije, a trenutno se u bolnicama liječe 63 pacijenta oboljela od kovida-19, što je prvi put od 15. juna kada je u bolnicama bilo više od 60 hospitalizovanih

U Crnoj Gori je trenutno ukupan broj aktivnih slučajeva 1.875, dok je na primjer u Hrvatskoj, takođe turističkoj destinaciji od oko 4,5 miliona stanovnika, ali i strožim kriterijumima za ulazak na njenu teritoriju, 1.147 aktivnih slučajeva.

U Podgorici je trenutno aktivno 427 slučajeva korona virusa, u Budvi 420, Kotoru 172, Baru 150, Herceg Novom i Nikšiću po 149, Tivtu 91, Ulcinju 87, na Cetinju 86, u Beranama 32, Bijelom Polju 28, Danilovgradu 21 i u Pljevljima 14. U Rožajama i Tuzima aktivno je po 12 slučajeva, u Andrijevici i Mojkovcu po pet, Šavniku četiri, Kolašinu, Plavu i Žabljaku po tri, u Gusinju i Petnjici po jedan, dok u Plužinama nema aktivnih slučajeva.

Po opštinama, najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije korona virusom na 100 hiljada stanovnika registrovana je u Budvi, Kotoru i na Cetinju.

Udio novopozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih se od početka prošlog mjeseca, pa do 19. jula kretao u rasponu od 0,8 do oko 2 procenta, a od 20. jula je počeo da raste i u posljednjih 15-ak dana došao do nivoa od 9,1 odsto, koliko je zabilježeno juče.

Takođe, ako se uporede isti periodi, u prvih 19 dana jula registrovano je ukupno 429 slučajeva infekcije, a za period od 20. jula do juče je broj novootkrivenih slučajeva gotovo upetostručen i iznosi 1.970 slučajeva.

Juče su iz Demokratske partije socijalista (DPS) pozvali vlast i Ministarstvo zdravlja da uvedu adekvatne mjere za ulazak u Crnu Goru.

Iz Komisije za zdravstvo DPS-a kazali su da ne postoji zemlja u Evropi koja bezuslovno dozvoljava ulazak na svoju teritoriju, kao što je to slučaj sa Crnom Gorom.

“Nedopustivo je da se zbog nečije loše procjene rizikuju životi građana, jer su oni ti koji će ostati da trpe posljedice pogrešnih odluka aktuelne vlasti”, navodi se u saopštenju.

Kako su rekli, uprkos činjenici da se Crna Gora suočava sa dramatičnim skokom broja oboljelih od kovida-19 i dvostruko većim brojem hospitalizovanih pacijenata u odnosu na prethodnu sedmicu, zdravstvene vlasti ne pomišljaju da pooštre epidemiološke mjere za ulazak u državu.

Iz te partije su kazali da su važeće mjere u mediteranskim zemljama, čiji budžetski prihodi takođe u velikoj mjeri zavise od turizma, bitno drugačije.

“Za ulazak u sve zemlje Evropske unije od 1. juna za turiste iz zemalja Unije i Šengen zone neophodna je EU digitalna kovid potvrda koja sadrži podatke o tome da je osoba vakcinisana i/ili je preležala kovid-19 ili ima negativan test”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je za putnike iz trećih zemalja neophodan negativan test, dokaz o vakcinaciji ili nedavno preležanoj kovid-19 infekciji.

Iz Komisije za zdravstvo DPS-a rekli su da svaka od zemalja, pored navedenih zajedničkih mjera, ima određene specifičnosti.

“Tako se putnici iz visokorizičnih zemalja (incidenca od 500 i više slučajeva na 100 hiljada stanovnika) prilikom ulaska u Portugal podvrgavaju 14-odnevnom karantinu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je i za ulazak u Hrvatsku i Španiju, za turiste iz pojedinih zemalja sa visokim epidemiološkim rizikom, neophodan karantin.

– U Francuskoj, Kipru i Malti važi sistem semafora. Za turiste iz zemalja označenih narandžastom, odnosno crvenom bojom, neophodan je karantin – zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije