Connect with us

COVID-19

DW: Debakl EU sa vakcinacijom

Published

on

Centri za vakcinaciju u Evropi su spremni – ali sada nedostaju vakcine. Fajzer je smanjio proizvodnju, a AstraZeneka šokirala saopštenjem da će EU isporučiti 60 odsto manje vakcina nego što je dogovoreno, piše Dojče vele (Deutsche Welle).

Kada je riječ o vakcinisanju protiv korone, Evropska unija uveliko zaostaje za Velikom Britanijom i SAD, i nalazi se na slabom, trećem mestu. Nakon početnih organizacionih problema u kampanji vakcinacije, sada nedostaju i vakcine.

Evropska komisija zaključila je ugovore za isporuku oko dvije milijarde doza vakcina od osam proizvođača. Međutim, trenutno vakcine isporučuje samo Bajontek/Fajzer, a američki koncern je krajem januara smanjio obim proizvodnje. S druge strane, AstraZeneka će u prvom kvartalu isporučiti samo 40 odsto od onog što je dogovoreno.

Da li se drugim zemljama pruža bolja usluga nego EU ili su sklopljeni pogrešni ugovori?

Od uspješne priče do debakla?

Evropska komisija je do sada kao veliki uspjeh slavila centralizovanu nabavku vakcina, koja je svim zemljama-članicama trebalo da obezbijedi jednak pristup vakcinama. Na najnovije vijesti o problemima sa isporukom vakcina, portparol Komisije Erik Mamer reaguje defanzivno: „Veoma smo aktivni što se tiče saradnje s kompanijama na bazi ugovora koje su sa nama sklopile. Pitanje je šta svi mogu da učine da bi čitav proces bio uspješan.“

Predstavnici EU u ponedeljak su se sastali sa predstavnicima AstraZeneke, kako bi ih podsjetili na njihove ugovorne obaveze. Iako se očekuje da će ta vakcina biti odobrena u EU tek u petak, očekivanja od nje su velika. Ona je jeftinija od konkurentskih vakcina i lakše se skladišti.

Kompanija je međutim u petak saopštila da će „prvobitni obim biti manji nego što se očekivalo“, jer postoje problemi sa dobavljačem. Evropska unija je od AstraZeneke naručila 400 miliona doza vakcina.

Nakon sastanka s predstavnicima AstraZeneke, evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides izjavila je da odgovori kompanije nisu bili zadovoljavajući: „Novi plan je neprihvatljiv. (…) EU je (su)finansirala razvoj i proizvodnju vakcine, i od toga želi da profitira. (…) EU želi doze koje je naručila i finansirala, ugovor mora u potpunosti da bude ispunjen.“

Brisel zahteva i transparentnost svih transakcija: „Kompanije moraju blagovremeno da nas obaveste ukoliko vakcine isporučuju trećim zemljama.“ U pozadini toga je kritika da AstraZeneka vakcine i dalje isporučuje Velikoj Britaniji, a EU zanemaruje.

Poslanik u Evropskom parlamentu i stručnjak za zdravstvena pitanja, Peter Lize, kritički gleda na objašnjenje AstraZeneke. „Slab izgovor da u evropskom lancu isporuke ima problema, a ne negdje drugo, nije vjerodostojan, jer prebaciti vakcine iz Velike Britanije na kontinent nije problem“, istakao je Peter Lize. On se nada da će AstraZeneka brzo rešiti taj problem.

Problemi u proizvodnji su izgleda pravilo

Problem sa isporukom ima i Fajzer. Portparolka te kompanije Mari-Liz Feršelden objašnjava: „Kako bi se udovoljilo svim zahtevima (…), naročito zahtjevima Evropske komisije, moramo da povećamo naše kapacitete. To znači da procesi moraju da se mijenjaju i da su nam potrebni novi dobavljači. Te promjene moraju da budu odobrene i to opravdava činjenicu što imamo kašnjenja.“ Već u februaru bi proizvodnja trebalo da se poveća, tvrde iz Fajzera.

 

Što se tiče vakcine Moderna, koja je razvijena u SAD, proizvodnju u Evropi trebalo bi da preuzmu tri švajcarska konzorcijuma i još neke farmaceutske kompanije. Sami pronalazači još nikada proizveli vakcinu u tom obimu. I tu mogu da se očekuju problemi u proizvodnji i teškoće sa isporukom.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije