Connect with us

COVID-19

DOK SU U CRNOJ GORI MJERE NIKAD BLAŽE: Evropske zemlje uvode strožije zatvaranje u strahu od trećeg talasa pandemije

Published

on

Dok Crna Gora, sa najgorom epidemiološkom situacijom u regionu, ima najblaže mjere u Evropi i jedna je od samo 16 zemalja na svijetu bez zdravstvene kontrole na granici, većina evropskih zemalja u strahu od širenja novog soja koronavirusa i dolaska trećeg talasa epidemije, uvodi sve strožije mjere, policijski čas i lockdown.

U Francuskoj policijski čas

Policijski čas u Francuskoj stupio je na snagu prije dva dana, čime se želi suzbiti širenje koronavirusa. Sve trgovine moraju biti zatvorene u 18 sati, a za nepoštovanje zabrane kretanja moguće su novčane kazne i kazna zatvora.

Policijski čas na snazi je do 6 sati ujutro. Ljudi smiju napustiti domove samo radi odlaska na posao i zbog hitnih porodičnih razloga. Mjera će na snazi ostati najmanje 15 dana.

Francuska je do sada prijavila gotovo 70.000 umrlih od covida-19 uz gotovo tri miliona zaraženih.

Austrija produžila lockdown

Austrijska vlada donijela je odluku da se lockdown produži do 7. februara u sklopu mjera protiv širenja koronavirusa.

Od 8. februara uslijediće postepeno otvaranje, dok će ugostitelji, hoteli i organizatori različitih priredbi morati da pričekaju do kraja tog mjeseca.

Velika Britanija produžila vanredno stanje

London je prošle sedmice proglasio veliku nepogodu zbog rizika gradskih bolnica od pretrpanosti, što je, kako kažu gradske vlasti, posljedica vrlo prenosivog soja koronavirusa koji se oteo kontroli širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanija ima službeno petu najveću stopu smrtnosti od covida-19 u svijetu, s više od 78.000 umrlih.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan, iz opozicijske Laburističke stranke, rekao je da će u glavnom gradu bolničkih kreveta nestati u nekoliko sljedećih sedmica jer se virus širio “izvan kontrole”.

“Proglašavamo veliku nepogodu jer je prijetnja koju ovaj virus predstavlja našem gradu dosegla kritičnu tačku.”

Naziv “velika nepogoda” obično je rezervisan za napade ili ozbiljne nesreće, posebno one koje uzrokuju “ozbiljnu štetu, remećenje ili rizik ljudskom životu i dobrobiti, ključnim službama ili nacionalnoj bezbjednosti”.

U Mađarskoj potvrđen novi soj, mjere produžene

Mađarska je objavila da je detektovla novu, zarazniju varijantu koronavirusa.

Ta zemlja je produžila djelimično zatvaranje, uvedeno početkom novembra.

Sve srednje škole zatvorene su od 11. Novembra, kao i hoteli i restorani, osim za dostavu, uveden je policijski čas koji stupa na snagu u 20 sati i zabranjena su sva okupljanja.

Njemačka razmatra još strožije mjere

U Njemačkoj je zabilježen rekordan broj umrlih od koronavirusa na dnevnom nivou, uprkos oštrim mjerama kojima se želi obuzdati pandemija i smanjiti pritisak na bolnički sistem.

Njemačka se još od novembra nalazi u nekoj vrsti lockdowna koji je trebalo da traje do Božića.U zemlji su u međuvremenu zatvorene škole, trgovine koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani, uz mjere koje su od uvođenja postupno pojačavane.

Merkel je čak spomenula, kako je prenio dnevnik Bild, da bi lockdown trebao ostati na snazi sve do aprila.

Takođe postoji rizik od nove mutacije virusa.  “Virus se može zaustaviti jedino dodatnim naporima”, istakla je kancelarka Merkel.

Italija produžila vanredno stanje do kraja aprila

Italija produžava vanredno stanje uvedeno zbog epidemije koronavirusa do kraja aprila jer još uvijek nema znakova posustajanja širenja zaraze, rekao je u srijedu ministar zdravstva Roberto Speranca.

Od izbijanja zaraze u Italiji je od covida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus, do sada umrlo 79.819 ljudi. To je drugi najveći broj umrlih od covida-19 u Evropi i šesti u svijetu.

Danska produžava mjere

Danska je do danas otkrila 256 slučajeva novog soja koronavirusa i ta zemlja produžava mjere.

Broj osoba kojima će biti dopušteno okupljanje ograničiće se na pet ,a preporučuje se otkazivanje privatnih sastanaka kako bi zaustavila širenje koronavirusa.

“Pogodio nas je novi i uznemirujući razvoj pandemije – britanska mutacija koronavirusa, koja je prilično zarazan soj”, rekla je premijerka Mete Frederiksen.

Vlada je pozvala ljude da, gdje god je to moguće, rade od kuće.

Novi lockdown u Portugalu

Za vikend je na snagu stupio novi lockdown u Portugalu.

“Nalazimo se u najopasnijem trenutku pandemije. Pravilo je jednostavno: svi treba da ostanemo kod kuće”, poruka je vlasti.

Zatvoreno je sve osim supermarketa, apoteka, pekara, benzinskih pumpi I banaka.

Kako bi se osiguralo poštovanje novih mjera, vlasti će udvostručiti kazne za njihovo kršenje

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije