Connect with us

COVID-19

ERAKOVIĆ: Donirane vakcine mogu biti za jedan dan u Crnoj Gori

Published

on

Donirane vakcine mogu biti u Crnoj Gori za jedan dan, kazao je poslanik DPS-a Jevto Eraković.

“S obzirom na to da postoje svakodnevne spekulacije, brojne nedoumice i veliki broj upita s kontradiktornim, često zlonamjernim odgovorima o mogućnosti doniranja vakcina Crnoj Gori, čemu je neutemeljenim obrazloženjima posebno doprinio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović gostujući nedavno na Javnom servisu, želim da upoznam javnost na koji način vakcine mogu biti isporučene i upotrijebljene bez ikakvih problema. Jasno je da Vlada od početka zna za tu proceduru, ali su za izvršnu vlast, politički motivi nažalost važniji od zdravlja građana”, kazao je Eraković.

Kako je istakao, da nije tako, danas bi 2.500 najugroženijih primali već drugu dozu, a u narednim danima bi se taj broj popeo čak na 75.000 građana.

“To naravno znači da bi mnogi ljudski životi, koji su u međuvremenu izgubljeni, bili spašeni, i da bi veliki broj izbjegao zarazu COVID19”, navodi Eraković.

Zato još jednom apeluje na Ministarstvo zdravlja i na Vladu da prekinu sa opasnim političkim igrama koje vrijeđaju zdrav razum građana, i da prihvate ponuđene donacije od donatora koji su i do sada u više navrata pomogli zdravstveni sistem Crne Gore, i učestvovali u drugim humanitarnim akcijama.

Podsjeća da je Petros Stathis obezbijedio u najvažnijem trenutku veliku količinu lične zaštitne opreme za sve medicinske radnike u našoj državi, a nešto kasnije Oleg Deripaska donirao dvije PCR laboratorije za koje ovoj Vladi nije bilo prepreka da ih primi i stavi u funkciju.

“Stoga ću ukazati na procedure kako donacije mogu biti u veoma kratkom roku dopremljene u Crnu Goru. Kad su u pitanju vakcine koje ne dolaze iz članica Evropske unije (vakcina prozvođača Sinofarm i vakcina Sputnjik V), proces dobijanja saglasnosti za njihov uvoz može trajati samo 1 dan, u skladu s članom 5 Zakona o ljekovima i odlukom Vlade. Tako je urađeno i prije par dana kad je crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CINMED) nakon odluke Vlade, izdao za jedan dan saglasnost za uvoz ruske vakcine Sputnjik V”, navodi Eraković.

Objašnjava proceduru za uvoz vakcine Sinofarm ili Sputnjik V .

“Korak 1: Donator objavljuje da želi rezervisati i platiti vakcine koje treba da preuzme Crna Gora. (Podsjećam da je javnost u potpunosti informisana o namjerama pomenute dvojice donatora da obezbijede za Crnu Goru 150 000 vakcina.) Korak 2: Ministarstvo zdravlja ili Vlada preuzimaju komunikaciju s proizvođačem ili vlasnikom vakcina. Korak 3: Proizvođač dostavlja dokaz o autentičnosti rezervisanih i plaćenih vakcina. Korak 4: Vlada Crne Gore donosi odluku o potrebi uvoza vakcina. Korak 5: Institut za ljekove i medicinska sredstva izdaje hitnu saglasnost za uvoz. Korak 6: Vlada u komunikaciji s vlasnikom vakcina ili proizvođačem obezbjeđuje transport do Crne Gore”, objasnio je Eraković.

Naglašava da se koraci 2-5 mogu završiti u jednom danu, što potvrđuje nedavni slučaj iz crnogorske prakse – saglasnost za uvoz kupljenih Sputnjik V vakcina.

“Na osnovu svega navedenog, jasno je da je bio dovoljan samo JEDAN DAN da se odobri donacija vakcina za Crnu Goru. Izgubljeno je nažalost veliko vrijeme, gotovo mjesec dana. Po ko zna koji put čujemo da vakcine stižu, samo se ne zna kad. Sigurno je da će jednom stići, ali ako se nastavi neodgovorno ponašanje Vlade, imaćemo nove gubitke ljudskih života i rast broja zaraženih, dalje narušavanje ugleda zemlje na međunarodnom planu, fatalne ekonomske posljedice i još jednu izgubljenu turističku sezonu”, naglašava Eraković..

Još jednom apeluje na sve političke partije, strukovne organizacije, zaštitnika ljudskih prava, na nevladine organizacije i medije da izvrše pritisak i traže od Vlade da hitno stupi u kontakt s donatorima kako bi se i u Crnoj Gori što prije otpočelo s vakcinacijom stanovništva.

“Nadamo se da će Ministarstvo zdravlja i Vlada na kraju pokazati da im je zdravlje ljudi i spašavanje ljudskih života važnije od ministarskih fotelja i političkih funkcija”, zaključio je Eraković.

CdM

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije