Povežite se sa nama

COVID-19

EU ne priznaje kovid propusnice samo građanima Crne Gore, BiH i Kosova: Još jedan dokaz nesposobnosti Krivokapićeve Vlade

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Iako je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović objašnjavala da je to duga procedura, koja je u Srbiji trajala osam mjeseci, ostaje nejasno kako predvodnik u evropskim integracijama, čime sa hvali Vlada Crne Gore, nije uspio da zadovolji jednostavne informatičke uslove i uskladi potvrde sa EU. Kada se tome doda činjenica da je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić jedini nevakcinisani zvaničnik jedne države u Evropi postaje jasno zašto su nam mjere sa kovid propusnicama selektivne i zašto nam digitalni sertifikati, koje izdaje EU, nijesu prioritet

Katastrofalno upravljanje pandemijom, koje je rezultiralo jednom od najvećih stopa smrtnosti u svijetu, se u Crnoj Gori i dalje nastavlja. Pored potpunog obesmišljavanja mjera, po kojim vam je kovid potvrda neophodna za restoran ili tržni centar, ali nije za javnu upravu, još jedan podatak dokazuje da je zdravstvena kriza van kontrole. Naime Crna Gora je, uz Kosovo i BiH, jedina zemlja Evrope kojoj EU ne priznaje digitalne kovid potvrde. Iako je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović objašnjavala da je to duga procedura, koja je u Srbiji trajala osam mjeseci, ostaje nejasno kako predvodnik u evropskim integracijama, čime sa hvali Vlada Crne Gore, nije uspio da zadovolji jednostavne informatičke uslove. Kada se tome doda činjenica da je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić jedini nevakcinisani zvaničnik jedne države u Evropi postaje jasno zašto su nam mjere sa kovid propusnicama selektivne i zašto nam digitalni sertifikati, koje izdaje EU, nijesu prioritet.

Pobjeda je istraživala što je Srbija morala da ispuni kako bi digitalni zeleni sertifikat koji je izdat u toj zemlji mogao da se očita na granicama zemalja EU i njihovim ugostiteljskim objektima. Stručnjaci kažu da se ne radi o komplikovanim procedurama usaglašavanja.

– Dogovor je takav da srpski izdavač digitalnih sertifikata garantuje ispravnost ličnih podataka građana, pa se to usklađuje sa ključem koji je odobrila EU (EU serveri). Zatim se sve to ubacuje u QR kod, koji svoj javni ključ distribuira svima koji žele da ga provjeravaju – objasnio je „Pobjedi“ jedan IT stručnjak. Novina je i ta što je sam format ovog dokumenta koji priznaje EU drugačiji od onog koji je Srbija do sada izdavala.

– Kada se odštampa potrebno ga je saviti prema uputstvu koje je dato na samom dokumentu, tako se praktično dobija knjižica – objasnila je Dragana Bećić iz Kancelarije za IT tehnologije i e upravu za portal N1, napominjući da će svaki dokument (vakcine, rezultati testa) imati svoj QR kod koji je zaštićen i sadrži kompletne informacije. Ona je najavila i da će uskoro biti dostupna i mobilna aplikacija za bezbjedno čuvanje sertifikata.

Priznanje ovog sertifikata od EU jeste napredak za Srbiju, međutim, većina članica EU ne priznaje ruske i kineske vakcine jer Evropska agencija za ljekove još nije odobrila njihovu upotrebu. To znači da zelena propusnica Srbije nije putni dokument i sa njom se ne ostvaruje automatski pravo ulaska u zemlje EU, već mora da se provjeri da li građani koji putuju u EU ispunjavaju propisane uslove zemlje u koju idu. Dakle, ključna promjena Evropske komisije, što se tiče sertifikata iz Srbije odnosi se na očitavanje QR kodova u kafićima, restoranima i drugim ustanovama EU.

EU je istog dana kada i Srbiji priznala i sertifikate Gruzije, Moldavije i Novog Zelanda, a prije Srbije EU je ove seritifikate priznala Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Komesar EU za pravosuđe Didije Rejnders rekao je da je „ukupno 49 zemalja i teritorija na pet kontinenata povezano u okviru EU sistema digitalnih sertifikata“.

Ipak, u Srbiji je ova vijest imala mali publicitet barem iz dva razloga: u momentu kada je Srbija počela da izdaje potvrde o vakcinaciji i kada je uvela QR kodove oni nisu važili u zemljama EU i o tome uopšte niko od nadležnih nije govorio javno – nije se mogao ni dobiti odgovor zašto ti QR kodovi ne važe u EU.

Drugi razlog je totalna okrenutost najvećeg broja medija marketingu predsjednika države, njegovim ličnim uspjesima i zato se isključuje objavljivanje svake greške i neuspjeha – ali se uvijek ističe kako Srbija prednjači u širokom izboru vakcina zahvaljujući radu predsjednika i njegovim vezama u svijetu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije