Connect with us

COVID-19

GENERALNI DIREKTOR SZO: Obezbijediti pravednu raspodjelu vakcina

Published

on

Tedros Adhanom Gebrejesus (FOTO: Wikipedia)

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je danas zemlje da osiguraju dostupnost vakcina protiv koronavirusa ugroženima svuda u svijetu, a ne samo u bogatim državama.

On je zatražio da se prikupi četiri milijarde USD za kupovinu vakcina protiv Kovida-19 i distribuciju u zemlje s niskim i srednjim prihodima preko sistema Kovaks.

“To je izazov na koji moramo odgovoriti u novoj godini”, rekao je Gebrejesus.

On je kazao da vakcine pružaju veliku nadu da će se preokrenuti tok pandemije.

“Ali da bi se zaštitio svijet, moramo da osiguramo da se vakcinišu svi ljudi koji su u riziku svuda u svijetu, a ne samo u zemljama koje mogu da priušte vakcinu”, rekao je Gebrejesus.

On je pozvao zemlje i da se suprotstave teorijama zavjere i napadima na nauku, prenosi Rojters.

“Izbor je lak. Svijet može preći posljednje kilometre ove krize zajedno, uz međusobno pružanje pomoći, od pravedne raspodjele vakcina do pružanja tačnih savjeta, saosjećanja i njege svima kojima je to potrebno”, rekao je Gebrejesus.

Iz inicijative Kovaks, čiji je cilj da se osigura pravedan pristup vakcini protiv Kovida-19 siromašnim zemljama, objavljeno je 18. decembra da su sklopljeni sporazumi za skoro dvije milijarde doza, dok se prve isporuke očekuju početkom naredne godine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije