Connect with us

COVID-19

IJZ: Još se čekaju rezultati iz Njemačke za novi soj koronavirusa poslati 22. januara

Published

on

Institut za javno zdravlje Crne Gore još uvijek nije iz laboratorije Charite u Berlinu dobio rezultate uzoraka na novi soj koronavirusa, saopšteno je CdM-u.

“Kako smo više puta istakli, u kontaktu smo sa laboratorijom i čim budemo imali informaciju o tome da li je potvrđeno prisustvo novog soja koronavirusa u poslatim uzorcima, obavijestićemo javnost”, kažu u IJZ-u u izjavi za CdM.

Uzorci briseva uzeti od pacijenata su 22. januara poslati referentnoj laboratoriji bolnice Charite u Berlinu, kako bi se daljom analizom, koja podrazumijeva ispitivanje geteskog materijala virusa, ustanovilo da li među njima postoje slučajevi infekcije mutiranim sojevima koronavirusa.

U IJZ-u kažu da su pojava novih sojeva i sumnji na njihovo prisustvo širom Evrope, doveli do naglog porasta potražnje za sekvencioniranjem genetskog materijala virusa.

“Razlog zbog kojeg još čekamo rezultate analiza nalazi se u činjenici da su generalno limitirani kapaciteti za ove visokosofisticirane analize sada dodatno ograničeni zbog velikog interesovanja”, ističu oni.

Odgovarajući na pitanje CdM-a, da li je broj novozaraženih koronavirusom u proteklih nekoliko dana razlog za zabrinutost, te da li IJZ planira da predloži eventualno pooštravanje nekih mjera i kojih, u IJZ-u kažu da Radna grupa Instituta predlaže nadležnim tijelima zdravstvene mjere koje imaju za cilj smanjenje transmisije i poboljšanje epidemiološke situacije.

“Koristimo priliku da, još jednom, naglasimo da je poboljšanje epidemiološke situacije jedino moguće, ukoliko građani dosljedno poštuju važeće mjere, a nadležne službe adekvatno sankcionišu njihovo nepoštovanje. Ovo je posebno važno, ako uzmemo u obzir trenutnu složenu epidemiološku situaciju u našoj zemlji”, navode u IJZ-u.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije