Connect with us

COVID-19

IJZ: Novi soj koronavirusa još nije potvrđen u Crnoj Gori

Published

on

Institut za javno zdravlje (IJZ) ne može da potvrdi da je novi soj koronavirusa detektovan u Crnoj Gori, jer rezultati analiza koji su poslati u laboratoriju u Berlinu još nijesu stigli.

Iz IJZ su pojasnili da je Odjeljenje za molekularnu dijagnostiku Instituta kod određenog broja uzoraka uzetih od pacijenata inficiranih koronavirusom utvrdila postojanje sumnje na infekciju sojem virusa koji može imati izmijenjen (mutiran) S gen što se poklapa sa varijantama SARS-CoV-2 virusa.

Kako su naveli, u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, uzorci briseva uzeti od ovih pacijenata su 22. januara poslati referentnoj laboratoriji bolnice Charite u Berlinu, kako bi se daljom analizom, koja podrazumijeva ispitivanje geteskog materijala virusa, ustanovilo da li među njima postoje slučajevi infekcije mutiranim sojevima koronavirusa.

“S obzirom na to da rezultati navedenih analiza još uvijek nijesu stigli u Institut za javno zdravlje, u ovom trenutku ne možemo potvrditi da je nova varijanta koronavirusa detektovana u Crnoj Gori”, naveli su iz IJZ-a.

Institut će, kako su poručili, nastaviti da intenzivno i pravovremeno informiše javnost u vezi sa cjelokupnom epidemiološkom situacijom u zemlji.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije