Connect with us

COVID-19

IZRAČUNAJTE: Koliko dugo možete da budete sa nekim u sobi, a da se ne zarazite

Published

on

Koliko brzo će se dogoditi prenos koronavirusa sa zaražene osobe na zdravu zavisi prvenstveno od toga da li se poštuju preventivne mjere, ali i od brojnih drugih faktora, od toga koliko je dugo ta osoba bila izložena virusu, u kakvim uslovima, do toga šta su radili i slično, piše Dejli mejl, a prenosi B92.

Matematičari sa MIT-a odlučili su da se pozabave kompleksnim problemom širenja virusa, pa su osmislili matematički model koji simulira dinamičnost fluida, odnosno virusa u kapljicama u nekom prostoru. Pitanje je bilo jednostavno – koliko dugo možete da budete u istoj prostoriji sa zaraženom osobom, a da se ne zarazite? Odgovori su, međutim, bili raznoliki i kretali su se u rasponu od nekoliko minuta do nedjelju dana.

Jedna od najrizičnijih situacija je sjedenje u restoranu gdje se možete zaraziti za svega desetak minuta, dok sa jednom zaraženom osobom možete da boravite u istoj sobi u kući i do nedjelju dana, a da se ne zarazite, pod uslovom da oboje nosite maske i provjetravate prostoriju.

Večera za deset osoba u standardnoj sobi u kojoj niko ne nosi maske sigurna je samo 18 minuta.

Mijenjanjem nekih detalja u određenim scenarijima mijenja i vreme potrebno za zarazu. Na primjer, ako osobe ne večeraju nego nose masku, količina bezbjednog vremena skoči za dva minuta. Ako se uz to otvori prozor i pojača ventilacija, sigurni ste još šest minuta.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije