Povežite se sa nama

COVID-19

Kavarić: Na roditeljima odgovornost, paradigma o zaštiti djece od kovida je prošlost

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Odgovornost za vakcinaciju djece protiv koronavirusa sada je na roditeljima, kazao je za Antenu M pedijatar i koordinator komisije za očuvanje i unapređenje zdravlja Glavnog grada, dr Nebojša Kavarić.

On je istakao da je nažalost, paradigma da su djeca zaštićena prošlost.

Prema najnivijim podacima, u obrazovnim ustanovama koronavirusom je zaraženo 720 djece. Od toga je u osnovnim školama zaraženo 455 učenika, srednjim 246, a u predškolskim ustanovama 19 djece.

Prije nekoliko dana preporučena je vakcinacija protiv koronavirusa djece od 12 godina do 17 godina, a još ranije je Nacionalna savjetodavna komisija za imunizaciju predložila vakcinaciju djece tog uzrasta koja imaju komorbiditet. Ostala se mogu vakcinisati uz konsultaciju sa pedijatrom i uz saglasnost roditelja ili staratelja.

Kavarić kaže da je sada odgovornost na roditeljima.

– Očekujem maksimalno odgovoran odnos roditelja, jer ne očekujem da će oni imati drugu misao sem zaštitu svoje djece, a to je već pola puta do uspješne vakcinacije. Definitivno, prema podacima IJZ koji su javni, blizu 50 odsto novoinficiranih u ovom talasu su mlađi. Ne kažem djeca, ali kod nas su to adolescenti i mladi ljudi do 25 godina. Paradigma da su oni sačuvani, da ne obolijevaju ili makar ne od težih formi, da nema smrtnih slučajeva, definitvno je iza nas i to je, nažalost, prošlost – kazao je Kavarić.

On je dodao i da će komisija na čijem je čelu, kao i Asocijacija za preventivnu pedijatriju, apelovati na roditelje da se djeca vakcinišu u skladu sa novim podacima i informacijama o ugroženosti djece, posebno imajući u vidu nove sojeve koronavirusa.

– Bio bih mnogo zadovoljniji i mnogo bih snažnije preporučivao vakcinaciju djece, kada bi imali zadovoljavajući obuhvat kod odraslih, od preko 85 odsto. Kao što vidimo, zemlje u Evropi koje imaju 70 odsto obuhvata kukaju, jer 30 odsto stanovništva nije vakcinisano. Možete samo zamisliti gdje smo onda mi, sa obuhvatom vakcinacije koji imamo – zaključio je Kavarić.

U Crnoj Gori je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa do sada primilo 42,9 odsto, a drugu 40,2 odsto ukupnog stanovništva.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije