Povežite se sa nama

COVID-19

KCCG: Preporuke za vakcinaciju za oboljele od multiple skleroze

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ljekari Klinike za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore pripremili su Preporuke za vakcinaciju protiv SARS-CoV2 za pacijente oboljele od multiple skleroze.

“Preporuke su nastale konsenzusom stručnjaka koji se bave multiplom sklerozom, a nakon uvida u trenutno dostupne informacije i preporuke na sajtovima različitih evropskih udruženja neurologa.Preporuke su namijenjene kako pacijentima oboljelim od multiple skleroze, tako i drugim neurolozima u Crnoj Gori ali i medicinskom osoblju angažovanom u ambulantama za vakcinaciju protiv novog koronavirusa”, navode iz KCCG.

Preporučuje se vakcinacija protiv SARS-CoV2 svim pacijentima oboljelim od multiple skleroze, osim u situacijama kada postoje jasne kontraindikacije (trudnoća, dojenje, anafilatičke reakcije u anamnezi)

“Sve dostupne vakcine su bezbjedne za neurološke pacijente, pa tako i pacijente oboljele od multiple skleroze. Nijedna od vakcina ne spada u grupu ,,živih’’ vakcina te stoga ne može izazvati infekciju”, ističe se u preporukama.

Preporučuje se da se MS pacijenti vakcinišu bilo kojom dostupnom vakcinom protiv SARSCoV2, čim im se ta mogućnost ponudi, bez obzira na komorbiditete, starost i druge osobine.

Ne preporučuje se odlaganje početka liječenja ljekovima koji modifikuju tok bolesti zbog vakcinacije protiv SARS-COV-2.

Ne preporučuje se promjena terapije u cilju ostvarivanja boljeg odgovora na vakcinaciju protiv SARS-CoV2.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije