Connect with us

COVID-19

KINA: Timu SZO za proučavanje porijekla koronavirusa zabranjen ulazak u državu

Published

on

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus. Foto: CNN

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je Kina blokirala dolazak tima koji istražuje porijeklo pandemije koronavirusa.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da su dvojica naučnika iz tima Ujedinjenih nacija već napustili svoje matične zemlje za Vuhan kada im je rečeno da kineski zvaničnici nisu odobrili potrebne dozvole za ulazak u zemlju.
Aranžmani su unaprijed zajednički dogovoreni sa Kinom.

„Veoma sam razočaran ovom viješću“, rekao je Tedros u utorak na konferenciji za novinare u Ženevi. „Bio sam u kontaktu sa visokim kineskim zvaničnicima i još jednom sam jasno stavio do znanja da je misija prioritet SZO i međunarodnog tima.“
Tedros je rekao da je SZO “nestrpljiva da misija krene što je prije moguće” i da su mu data uvjerenja da Peking ubrzava internu proceduru za “najranije moguće raspoređivanje”.

Dr Majkl Rajan, izvršni direktor SZO-ovog programa za hitne slučajeve u zdravstvu, rekao je da postoji problem sa vizama i da se jedan član tima već vratio kući. Drugi je čekao u tranzitu u trećoj zemlji.
Zvaničnici SZO već dugo pregovaraju sa Pekingom kako bi timu globalnih naučnika omogućili pristup ključnim lokacijama za istraživanje porijekla virusa – koji je prvi put otkriven u Vuhanu u decembru 2019. godine – i njegovog vjerovatnog prelaska sa neidentifikovane vrste domaćina na ljude.
U maju se SZO složila da sprovede istragu globalnog odgovora na pandemiju nakon što je više od 100 zemalja potpisalo rezoluciju kojom se traži nezavisna istraga.

Rajan je rekao da se tim nada da je to “samo logističko i birokratsko pitanje” koje se može riješiti u “dobroj namjeri u narednim satima i ponovnim započinjanjem raspoređivanja tima što je prije moguće”.
Na brifingu za novinare u srijedu, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čuning rekao je da je Kina „uvijek imala otvoren, transparentan i odgovoran stav“ u traganju za porijeklom virusa.

Hua je rekla da je Kina ranije pozdravila stručnjake SZO u zemlju i rekla da su istražni tim UN-a i kineski stručnjaci “održavali česte interakcije”, uključujući četiri video sastanka između oktobra i decembra.
“Da bi se osiguralo da međunarodna ekspertska grupa koja dolazi u Kinu može nesmetano raditi, potrebno je ispuniti potrebne procedure i donijeti relevantne posebne aranžmane. Dvije strane još uvijek pregovaraju o tome”, rekla je Hua.
Marion Kopmans, holandska virologinja koja vodi Odjeljenje za virusologiju Medicinskog centra Erasmus u Roterdamu i dio je istražnog tima koji ide u Kinu, rekla je da su „bili spremni za polazak“.

Koopmans je rekla da im je rečeno da ništa nije zabranjeno dok su u Kini i rekao da će tim raditi u saradnji sa svojim kineskim kolegama “gledajući podatke, razgovarajući sa stručnjacima i zaključujući šta je učinjeno i šta može biti dopunjeno.”
Rekla je da je važno razumjeti kako je virus skočio na ljude jer ne postoji “nijedna zemlja koja nema rizik od pojave bolesti. To je nešto što moramo razumjeti, tako da se cio svijet može pripremiti.”

Sjedinjene Države i Australija predvodile su optužbu kritikujući kinesko postupanje u početnim fazama pandemije, optužujući Peking da umanjuje ozbiljnost i sprječava efikasan odgovor prekasno.
Američki predsednik Donald Tramp više puta je optužio Kinu za globalnu pandemiju i najavio da će SAD prekinuti odnos sa SZO, rekavši da Kina nije pravilno prijavila informacije koje ima o koronavirusu i da je vršila pritisak na SZO da „obmani svijet“.

Dok se zemlje širom svijeta bore sa novim porastima i izbijanjem zaraza, čini se da se Kina oporavlja. Prošlog mjeseca zemlja je drugi kvartal zaredom zabilježila pozitivan ekonomski rast.

 

(cnn.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije