Connect with us

Svijet

NAJAVILI IZ SZO: Velika vjerovatnoća za opasnije sojeve virusa

Published

on

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorili su danas da “postoji velika vjerovatnoća” pojave novih sojeva korona virusa, “moguće i opasnijih”.

“Pandemija je daleko od završene”, navodi se u saopštenju tima stručnjaka iz Vanrednog odbora koji savjetuju generalnog direktora SZO.

“Postoji velika vjerovatnoća pojave i širenja novih, zabrinjavajućih sojeva i moguće opasnijih i još težih za kontrolisanje” od onih koje je registrovala ta UN agencija, dodaje se u njihovom upozorenju.

Navodi se i da su novi trendovi zabrinjavajući. “Osamnaest mjeseci poslije objave međunarodne zdravstvene hitne situacije mi i dalje jurimo za virusom, a on nastavlja da juri za nama”, rekao je predsjednik odbora, Francuz Didje Usen, na konferenciji za novinare.

Za sada SZO je registrovala četiri soja koja se smatraju zabrinjavajućim, alfa, beta, gama i delta.

Delta soj, prvo registrovan u Indiji, se ubrzano širi svijetom i ponovo izaziva jačanje pandemije. Mnogo zarazniji od drugih, ovaj soj se pokazao i otporniji na vakcine mada one i dalje štite od najtežih oblika kovida-19 i smrtnih slučajeva.

Profesor Usen je rekao da odbor ima dvije glavne preporuke: zalagati se za pravedniji pristup vakcinama i ne preduzimati inicijative koje su slabo naučno opravdane, kao što je predlog za davanje treće doze antikovid vakcine.

Treću dozu vakcine preporučila je grupa Fajzer/Biontek.

“Treba nastaviti sa neumornim zalaganjem za ravnopravan pristup vakcinama, za ravnopravnu raspodjelu vakcina u svijetu i podsticati podjelu vakcina, lokalnu proizvodnju, oslobadjanje od prava na intelektualnu svojinu. Treba raditi na transferu tehnologije, jačanje kapacitete proizvodnje i naravno potrebnom finansiranju za sprovođenje svih tih aktivnosti”, rekao je profesor Usen.

SZO, nevladine organizacije i pogođene zemlje mjesecima osuđuju nejednakost u raspodjeli vakcina u svijetu.

Dok SAD i EU očekuju da će već narednih nedjelja biti vakcinisan veći dio njihovog stanovništva, neke najsiromašnije zemlje uspjele su da vakcinišu tek jedan odsto.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije