Connect with us

COVID-19

KOJA VAKCINA NE SMIJE DA SE PRIMI: Zavisi od godina i zdravlja

Published

on

Koju vakcinu protiv koronavirusa ne smiju da prime oni koji su skloni alergijama, a koja nije za starije od 60 godina? Šta je s djecom i trudnicama? Prema najavama, gradjanima Crne Gore bi mogle biti dostupne Fajzerova, ruska i kineska vakcina.

Fajzer (američko-njemačka)

Mlađi od 16 godina i oni koji imaju teške alergijske reakcije ne smiju da prime Fajzerovu vakcinu.

Naime, jedina grupa ljudi koja ne smije da primi Fajzerovu vakcinu protiv korone trenutno su osobe sa teškim alergijskim reakcijama (anafilaktički šok, osobe koje nose injekcije adrenalina sa sobom), osobe alergične na PEG (polietilen glikol) i osobe alergične na polisorbat, osim ako njihov alergeolog nije izvršio pregled i utvrdio suprotno.

Anafilaksija je, inače, burna reakcija imunosistema, a opisuje se u medicini kao “ozbiljna reakcija koja može biti opasna i po život”.

Trudnice i dojilje ne smijju da prime nijednu vakcinu protiv korone, pa ni ovu. Razlog je to što na ovoj grupi stanovništa vakcina nije testirana i nema dovoljno podataka o mogućim posledicama.

Sputnjik V (ruska)

Rusku vakcinu ne bi trebalo da prime mlađi od 18 godina, trudnice i hronični bolesnici.

U početku su iz Gamaleja centra sugerisali da stariji od 60 godina ne treba da prime Sputnjik V vakcinu, ali krajem 2020. godine stigla je vijest da je vakcina odobrena i za one koji imaju više od 60 godina.

Takođe, ruska vakcina nije za mlađe od 18 godina, kao i većina drugih vakcina, budući da se uglavnom ne testiraju na djeci.

Sinofarm (kineska)

Kineska vakcina Sinofarm nije za trudnice, za mlađe od 16 godina, alergične osobe i ozbiljne hronične bolesnike.

U dokumentu koji je sa kineskom vakcinom Sinofarm stigao u Srbiji stoji da ovu vakcinu ne smeju da prime oni koji imaju alergiju na bilo koju komponentu vakcine, zatim osobe koje su imale teške neželjene reakcije na prethodnu dozu vakcine, kao i oni koji imaju teške alergijske reakcije u anamnezi, navodi portal lista Danas.

Ostale kontraindikacije uključuju akutne zarazne i neinfektivne bolesti, febrilnost (temperatura iznad 37), ozbiljnu hroničnu bolest, trudnoću i dojenje.

Na kraju se navodi da osobe starosti do 18 godina takođe ne bi trebalo da prime ovu vakcinu zbog odsustva podataka o efikasnosti i bezbjednosti.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije