Connect with us

COVID-19

KRALJ PRIZNAO: Švedska je zakazala, imamo veliki broj umrlih

Published

on

Švedski kralj Karl XVI Gustaf (FOTO: wikipedia)

Švedska je zakazala u svom odgovoru na pandemiju koronavirusa, izjavio je kralj Karl XVI Gustaf.

“Mislim da smo zakazali. Imamo veliki broj umrlih i to je strašno”, rekao je kralj u dokumentarnom filmu o kraljevskoj porodici  čiji je isječak prikazan na javnoj televiziji SVT.

U Švedskoj, koja broji oko 10 miliona stanovnika, od novog koronavirusa je umrlo preko 7.800 ljudi, znatno više nego u susjednim nordijskim zemljama.

“Ova pandemija je strašna kada uzmemo u obzir koliko je ljudi umrlo, koliko je tuge i frustracije u brojnim porodicama, ali i kod vlasnika firmi koji su na koljenima”, rekao je kralj Karl Gustav.

Na pitanje da li se boji zaraze od covida-19, 74-godišnji monarh je kazao da je to “u posljednje vrijeme sve opipljivije”.

“Šunja se sve bliže i bliže. To nije nešto što želite”, odgovorio je kralj.

Prema švedskom ustavu, kralj nema formalnu političku moć te je prilikom izražavanja svojih stavov znao biti kritikovan za prekoračenje ovlašćenja.

Na početku pandemije, kralj i kraljica Silvija su se samoizolovali u palati Stenhamer, oko 120 kilometara jugozapadno od Stokholma.

Nedavno je njihov sin, princ Karl Philip,  zajedno sa suprugom otišao u karantin nakon što je potvrđeno da su pozitivni na virus.

Poznato je da je Švedska imala prilično liberalan odnos što se tiče restrikcija u mjerama protiv pandemije.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije