Connect with us

COVID-19

LAUŠEVIĆ: Prije vakcinacije biće obavezan ljekarski pregled, ne znamo kada će vakcina stići

Published

on

Laušević, Foto: PR centar

Građani Crne Gore neće morati da se testiraju na koronavirus prije vakcinacije, ali će svi morati da se pregledaju, kazao je epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Dragan Laušević.

Gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, Laušević nije mogao da odgovori na pitanje kada će vakcina stići u Crnu Goru.

Laušević je rekao i da nije upoznat sa tim da li su stigle analize testova iz Berlina na britanski soj koronavirusa.

On je kazao da su dosadašnji rezultati ispitivanja na životinjama pokazali da vakcina protiv koronavirusa ne utiče na plodnost.

“Oni koji su preležali virus, nakon tri mjeseca trebalo bi da prime vakcinu. Ukoliko je neko alergičn na neku od supstanci koju sadrži neka od vakcina, tu vakcinu neće primati”, rekao je Laušević.

Kada je riječ o trudnicama, on je kazao da one koje nemaju nijedno oboljenje neće biti vakcinisane, dok bi one koje imaju određene komorbitete, trebalo to da učine, ukoliko dobiju preporuku.

“Dijabetičari su indikovani za vakcinaciju, ukoliko im je bolest pod kontrolom. Oboljeli od kancera bi trebalo da prime vakcinu, ali im neće pružiti apsolutnu zaštitu”, rekao je Laušević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije