Connect with us

COVID-19

MINISTARKA ZDRAVLJA: Zdravstvo daje maksimum

Published

on

Zdravstvo Crne Gore daje svoj maksimum u borbi protiv koronavirusa, ali i pružanju zdravstvenih usluga koje poboljšavaju, održavaju ili obnavljaju zdravlje pojedinaca, poručila je ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović.

Ona je u video poruci, u okviru kampanje „Potpisujem“, koju realizuje Vlada Crne Gore povodom 100 dana rada, saopštila da Ministarstvo zdravlja upravlja nacionalnim kovid odgovorom na nekoliko frontova.

 

 

Ministarka Borovinić Bojović je istakla da nabavka vakcina i sama vakcinacija protiv novog koronavirusa predstavlja jedan od najvećih logističkih, ali i javno-zdravstvenih izazova modernog vremena.

„U prvih stotinu dana rada Vlade radili smo naporno i bili proaktivni. 6. decembra započeli smo pregovore za nabaku vakcina bilateralnim odnosima, i to direktnim pregovorima Vlade Crne Gore i Vlade Rusije, sa Narodnom Republikom Kinom, sa proizvođačima Moderna, Džonson i Džonson, Fajzerom i dogovorene su 50.000 doza vakcine Sputnjik V, 201.200 kineskih Sinofarm vakcina, i u toku su intenzivni dogovori za još 200.000 Sputnjik vakcina“, navela je Borovinić Bojović.

Podsjetila je i da su u toku pregovori sa kompanijom Fajzer o nabavci 150 hiljada doza vakcina.

„Izmirili smo sve obaveze prema COVAX programu kroz koji očekujemo 84 hiljade vakcina Astra Zeneke. U Crnu Goru je stiglo ukupno 42 hiljade vakcina, isporučeno je deset hiljada od ugovorenih 50 hiljada doza ruskih Sputnjik V vakcina . 30 hiljada doza kineske vakcine Sinofarm, koje su stigle u Crnu Goru, donacija su Narodne Republike Kine“, rekla je Borovinić Bojović.

Ministarstvo zdravlja, u cilju pravovremene pripreme, kako administrativne tako i organizacione, za upotrebu vakcina protiv COVID-19, je izradilo Nacionalnu strategiju za uvođenje distribucije i primjenu COVID-19 vakcina.

„Pripremili smo zdravstveni sistem za odgovor na proces imunizacije stanovništva i uspješno započeli imunizaciju prioritetih grupa. Do sada je vakcinisano oko 3500 građana – nakon što su vakcinisani pripadnici prioritetnih grupa, počela je masovna vakcinacija starijih od 80 godina. U skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije primijenjuju se najnovije smjernice za liječenje COVID-19 pacijenata“, navela je Borovinić Bojović.

Kazala je da je menadžment Ministarstva zdravlja stalno na prvoj liniji odbrane od korona virusa, ali da uspješno rješava i manje vidljive zadatke, kao što su planiranje zdravstvene radne snage, upravljanje raspoloživim resursima, bolničkim krevetima opremom, ljekovima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije