Connect with us

COVID-19

MISIJA SZO U VUHANU: Postojalo preko deset sojeva virusa još u decembru 2019.

Published

on

Istražitelji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji istražuju porijeklo koronavirusa u Kini otkrili su znake da je epidemija u Vuhanu u decembru 2019. godine bila mnogo šira nego što se ranije mislilo i hitno traže pristup stotinama hiljada uzoraka krvi iz grada koje im Kina do sada nije dozvolila da ispitaju.

Glavni istražitelj misije SZO, Peter Ben Embarek, rekao je CNN-u u intervjuu da je misija pronašla nekoliko znakova širenja 2019. godine, uključujući utvrđivanje da je prvi put bilo preko desetak sojeva virusa u Vuhanu već u decembru. Tim je takođe imao priliku da razgovara sa prvim pacijentom koji je bio zaražen, kako kažu kineski zvaničnici , a on je kancelarijski radnik u 40-ima, bez istorije putovanja, i prijavio je da je zaražen 8. decembra.
Polako pojavljivanje detaljnijih podataka prikupljenih o dugo očekivanom putovanju SZO u Kinu može dodati zabrinutost koju su izrazili drugi naučnici koji proučavaju porijeklo bolesti, da se virus širio u Kini mnogo prije svog prvog zvaničnog pojavljivanja sredinom decembra.
Embarek, koji se upravo vratio u Švajcarsku iz Vuhana, rekao je za CNN: „Virus je u decembru široko cirkulirao u Vuhanu, što je novo otkriće.

Specijalista SZO za sigurnost hrane dodao je da su kineski naučnici timu prezentovali 174 slučaja koronavirusa iz Vuhana i okoline u decembru 2019. godine. Od njih, 100 je potvrđeno laboratorijskim testovima, rekao je, a još 74 kliničkom dijagnozom bolesti pacijenta.

Embarek je rekao da je moguće da ovaj veći broj – vjerovatno teških slučajeva koji su rano primijetili kineski ljekari – znači da je bolest mogla da pogodi oko 1.000 i više ljudi u Vuhanu tog decembra.
„Otada se nismo bavili nikakvim modelovanjem toga“, rekao je. “Ali mi znamo … u velikim brojkama … od zaražene populacije, oko 15% završi u teškim slučajevima, a velika većina su blagi slučajevi.”

Embarek je rekao da je misija – koju je činilo 17 naučnika SZO i 17 Kineza – proširila tip genetskog materijala virusa koji su ispitivali iz ranih slučajeva koronavirusa prvog decembra. To im je omogućilo da pogledaju djelimične genetske uzorke, a ne samo kompletne, rekao je on. Kao rezultat toga, prvi put su mogli da prikupe 13 različitih genetskih sekvenci virusa SARS-COV-2 od decembra 2019. Sekvence, ako se ispitaju sa širim podacima o pacijentima u Kini tokom 2019. godine, mogle bi da pruže dragocjene tragove o geografiji i vremenu izbijanja prije decembra.
Embarek je rekao: “Neki su sa pijace … Neki od njih nisu povezani sa pijacom”, što uključuje pijacu morskih plodova Huanan u Vuhanu, za koju se smatra da je odigrala ulogu u prvom širenju virusa. „Ovo je nešto što smo pronašli kao dio naše misije … dio interakcije koju smo imali svi zajedno.“

 

(cnn.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije