Connect with us

COVID-19

NESLAVNI REKORDI: Crna Gora treća u svijetu po broju zaraženih

Published

on

Crna Gora je treća država u svijetu po ukupnom broju slučajeva zaraze korona virusom na milion stanovnika, pokazuju podaci kineskog sajta “Worldometers”, piše Dan.

Po broju smrtnih slučajeva na milion stanovnika trinaesti smo u svijetu, dok po broju novootkrivenih zauzimamo visoko 25 mjesto.

Zvanični podaci pokazuju da je u Crnoj Gori juče registrovano osam smrtnih slučajeva, dok je bilo 445 novozaraženih koronom.

Kada je riječ o zabrinjavajućim podacima kineskog sajta, među članovima Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje vladaju oprečna mišljenja. Član odbora za zdravstvo Halil Duković navodi da je liberalizacija mjera doprinijela porastu inficiranih.

“Jednim dijelom i odgovornost građana, ali to su donosioci odluka morali imati u vidu, pa je trebalo pooštravati mjere. Rezultat toga je visoko mjesto na rang listi u svijetu po broju inficiranih, pacijenata u bolnicama, umrlih, što doprinosi lošoj slici u svijetu. Sigurno je da epidemija traje dugo i da je narod umoran, ali nema zemlje koja je tek tako ublažila mjere, jer vidimo da se Evropa pod naletom novog mutiranog virusa ponovo zaključava”, ocijenio je Duković za Dan.

Član odbora za zdravstvo poslanik Vladimir Dobričanin ističe da je statistika vrlo varljiva, te da velike brojke oboljelih ukazuju na to da je posljedica nepridržavanje mjera naročito kod mlađe populacije, te prosječne starosti stanovništva.

“Međutim, to nije karakteristika za našu zemlju, već i za region, ali i šire. Trenutno smo najzatvoreniji u regionu. Brojevi se otprilike održavaju već neki period. Od početka pandemije nismo kontrolisali pandemiju, već je pandemija kontrolisala nas i uglavnom su mjere bile stihijske. Na početku se reagovalo potpuno neracionalno, i to je dovelo do zamaranja naroda, te je dovelo do određenog opuštanja. Narod je vjerovatno umoran, jer je izgubio gotovo godinu dana života, a mislim da sada treba još malo da se strpimo, a nadam se da će ove nove mjere tome i doprinijeti, jer se po određenim opštinama nakon zaključavanja polako smanjuje broj zaraženih”, ocijenio je Dobričanin.

Istakao je i da očekuje da vakcine stignu prema najavama, te da će vakcinacija doprinijeti borbi protiv kovida.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije