Connect with us

COVID-19

NIKŠIĆ: Epidemiološka sitacija složena, veliki napori zdravstvenih radnika

Published

on

Epidemiološka situacija u Nikšiću je složena, jer je broj oboljelih od koronavirusa i dalje visok, saopštila je epidemiolog Ivona Drašković.

Drašković je agenciji MINA kazala da je u poslednje tri sedmice veoma visok broj aktivnih slučajeva oboljelih od koronavirusa i u prosjeku je dnevno bilo i više od 100 novooboljelih, računajući i opštine Plužine i Šavnik.

„Početkom ove sedmice je broj oboljelih i dalje visok, ali bilježimo blagi pad testiranja brzim testovima u Domu zdravlja i privatnim ordinacijama. Imali smo i po 160 do 170 brzih testiranja, a sada je taj broj blago niži i bilježimo dnevno oko 120, pa i 100 testiranih“, precizirala je Drašković.

Takva epidemiološka situacija, kako je ocijenila, bila je očekivana zbog nepoštovanja mjera, izbora i svih događaja na teritoriji opštine, ali se drži pod kontrolom uz veliki napor i trud zdravstvenih radnika.

„Veliki je pritisak na Dom zdravlja, gdje ljekar pregleda i do 80 pacijenata, a povećane su i kućne posjete. Poseban problem je što ima i znatan broj starijih pacijenata sa više od 70 i 80 godina koji su pozitivni, među kojima ima i teško pokretnih, pa im je neophodno kući davati terapije“, ukazala je Drašković.

Prema njenim riječima, Opšta bolnica i Specijalna bolnica za plućne bolesti u Brezoviku uspijevaju da izdrže, ali se epidemiološke mjere moraju poštovati, jer veliki broj aktivnih slučajeva može usloviti dodatni pritisak i na bolničke kapacitete.

„Situaciju olakšava i reorganizacija Opšte bolnice i formiranje Dnevne bolnice u Zavrhu, gdje se oboljelima pruža terapija, pa se umanjuje priliv ka Domu zdravlja“, ocijenila je Drašković.

Na pitanje da li bi se i kada mogla očekivati povoljnija epidemiološka slika, Drašković je rekla da se nadaju stabilizaciji, s obzirom da period inkubacije od 14 dana ističe u nedjelju.

„Da bi se stabilizovala situacija u Nikšiću mjere se moraju poštovati i sprovesti neophodna vakcinacija“, ukazala je Drašković.

Kako je istakla, oboljelih od korona virusa ima i u Plužinama, a poseban skok novooboljelih evidentan je u Šavniku.

Direktorica Doma zdravlja u Nikšiću, Ljiljana Adžić, rekla je agenciji MINA da se u Kovid centru dnevno obavi 380 pregleda, a da terapiju dobije 540 pacijenata, od kojih 140 u kućnim uslovima.

„Veliki problem nam predstavljaju kućne posjete, zbog razuđenosti područja u Nikšiću, a terapije se, uglavnom, daju i dva puta dnevno. Imamo i šest terenskih ambulanti u kojima smo radno vrijeme skratili na po četiri sata, kako bi ti ljekari i medicinske sestre mogli dolaziti na ispomoć u Dom zdravlja“, rekla je Adžić.

U Kovid centru sa pacijentima inficiranim korona virusom, kako je navela Adžić, svakodnevno radi sedam ljekara.

Prema njenim riječima, 11 ljekara Doma zdravlja je na bolovanju, od kojih je pet zbog korona virusa, a ostali zbog drugih zdravstvenih spriječenosti.

„I sa ovim kapacitetom uspijevamo da svima pružimo ljekarsku pomoć i niko ne ostane nepregledan“, rekla je Adžić.

Govoreći koliki je pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu i Dom zdravlja, navela je podatak da je u takozvanom hladnom lancu 23. marta pruženo 1.247 usluga ili 113 pregleda po ljekaru.

Adžić je rekla da tri ljekara rade na vakcinaciji i da je Nikšić drugi grad u Crnoj Gori po broju datih vakcina i revakcina.

Govoreći o snabdjevenosti ljekovima, Adžić je saooštila da redovno dobijaju sve neophodno od Montefarma, a ukoliko se desi da „pola dana imaju neki zastoj u snabdijevanju, sledeći se nadomještava“.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije