Connect with us

Politika

MURATOVIĆ PODNIO PRIJEDLOG: O razrješenju Marka Kovačevića 29. jula

Published

on

Prijedlog za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića naći će se na Dnevnom redu sjednice lokalnog parlamenta, koja je zakazana za četvrtak, 29. jul.

Prijedlog je potpisalo 16 odbornika opozicije, a predstavnik podnosioca prijedloga je odbornik DPS-a Boris Muratović.

Kako se navodi, prijedlog je podnijet zbog nероštovanja Ustava Crne Gore i tek usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojom je Skupština Crne Gore pozvala sve nadležne institucije na primjenu pozitivnih propisa kada su u pitanju radnje i djela javnog negiranja postojanja ili umanjenja genocida u Srebrenici, te nероštovanja presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i osnovane sumnje u izvršenje krivičnog djela iz člana 370 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Jedan od razloga je i javno izlaganje рoruzi Organizaсije Ujedinjenih nacija (clan 200 stav 2 Krivičnog zakonika) i povrede međunarodnog ugleda Crne Gore, kao države koja se obavezala na poštovanje Povelje UN, rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, presuda Međunarodnog krivičnog suda i neizvršavanja sudskih odluka, te za građane Nikšića i Crne Gore uvredljivog i sramnog javnog reagovanja povodom bezumnog čina skrnavljenja spomenika narodnom heroju Ljubu Čupiću na trgu u Nikšiću.

Kako se, između ostalog, navodi u obrazloženju Prijedloga, “samo nekoliko dana nakon izbora na funkciju predsednika opštine Marko Kovačević se građanima Nikšića i Crne Gore ali i javnosti regiona predstavio kao neko ko ne drži ni da Ustava, ni do zakona i funkciju predsjednika opštine podredio stranačkim interesima partije, a u javnim nastupima se ne ponaša dostojno funkciji koju obavlja”.

Takođe se navodi da nakon usvajanja u Skupštini Crne Gore Rezolucije o genocidu u Srebrenici, Kovačević je u javnom obraćanju jednoj televiziji relativizovao i otvoreno jasno negirao genocid, a o poslanicima koji su glasali za usvajanje rezolucije govorio je kao o izdajnicima.

“Na ovaj način je javno iskazao nepoštovanje Ustava Crne Gore i tek usvojene Rezolucije kojom je Skupština Crne Gore pozvala sve nadležne institucije na primjenu pozitivnih propisa kada su pitanju radnje i dijela javnog negiranja postojanja ili umanjenja genocida u Srebrenici”, dodaje se.

Da nije dostojan funkcije koje obavlja predjsednik opštine Nikšić Marko Kovačević je, kako se ističe, pokazao i u svom javnom reagovanju povodom bezumnog čina skrnavljenje spomenika narodnom heroju Ljubu Čupiću na trgu u Nikšiću kada je izjavio:

“Ovakav čin je loš zato što se dogodio u samom centru grada i na javnom mjestu prije svega, a tek onda šta je kao pokriće onome ko je ovo uradio poslužio jedan od spomenika u centru”… “Uostalom niko ne može biti odgovoran za to što je neko odlučio da, u očigledno pijanom stanju, svoje fiziološke potrebe ovako uprazni, osim onoga ko je to uradio”.

Na ovaj način, kako se navodi, Marko Kovačević trivializuje i nipodaštava učešće u NOB-u 11.000 boraca nikšićkog sreza koji su svoj život ostavili širom nekadašnje Jugoslavije.

“Takođe ovom izjavom Kovačević negira i zasluge u borbi protiv fašizma 501 nosioca partizanske spomenice i 48 narodnih heroja koja je dao Nikšić, a među njima i Čedomira Ljuba Čupića”, dodaje se.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije