Connect with us

Društvo

NIKŠIĆ: Zavijorio se i krstaš-barjak ispred zgrade Opštine

Published

on

Pored zastave Crne Gore i opštine Nikšić, juče je ispred zgrade SO postavljen i krstaš-barjak.

Iako se pretpostavlja da je zastava postavljena u susret 13. julu, Danu državnosti, portal Onogošt iz opštine nije dobio potvrdu, kao ni odgovor zašto je postavljen baš krstaš-barjak.

Krstaš-barjak je jedno vrijeme bio crnogorska državna i glavna vojna zastava sa krstom po čemu je i dobio ime (krst-krstaš). Prvi se put spominje u jednom dokumentu iz 1687. godine.

Najprije je krstaš-barjak bio od bijelog platna s crvenim krstom na sredini. Krajem 18. vijeka on je glavna crnogorska vojna zastava – alaj-barjak.

U vrijeme vladara i mitropolita Petra II Petrović Njegoša krstaš-barjak promijenio je izgled pa je na crvenom platnu bio bijeli krst i postao je ratna zastava jedinica crnogorskih plemena.

Za doba kneza Danila I Petrovića krstaš-barjak, nešto izmijenjen (crveno polje, obrubljeno zlatnožutim porubom s bjelim krstom u sredini) postaje zastava crnogorskih četa i bataljona. Ta će se praksa nastaviti sve do kraja postojanja Kraljevine Crne Gore.

U članu 28 Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, državni i vojni simboli Knjaževine Crne Gore i Kraljevine Crne Gore, simboli Narodne Republike Crne Gore i Socijalističke​​ Republike Crne Gore i simboli Republike Crne Gore utvrđeni Zakonom o Grbu i Zastavi Republike Crne Gore (“Službeni list RCG”, broj 56/93) uživaju zaštitu, kao i državni simboli utvrđeni ovim zakonom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije