Connect with us

COVID-19

PISALI MINISTARSTVU ZDRAVLJA: U Baru nedostaje lijekova za liječenje COVID pacijenata

Published

on

Bolnica u Baru (FOTO: Jedro)

Stanje u Baru po pitanju epidemiološke situacije i odgovora na COVID krizu je alarmantno i neophodno je da nadležne institucije daju urgentni odgovor na probleme u liječenju pacijenata, kao i da prilagode aktuelne mjere situaciji na terenu i potrebama privrede, ocijenio je tim za zaštitu i spašavanje Opštine Bar.

U barskim zdravstvenim ustanovama evidentiran i nedostatak ljekova koji se dominantno koriste za liječenje COVID pacijenata. Opštinski tim je zbog nastale situacije uputio urgenciju Ministarstvu zdravlja, Fondu za zdravstveno osiguranje i Montefarmu da preduzmu hitne korake kako bi se obezbijedile dovoljne količine antikoagulanata i antibiotika za zdravstvene ustanove u Baru za liječenje COVID pacijenata.

“Sa druge strane, aktuelna epidemiološka situacija pokazuje trend stabilnosti, gdje se na dnevnom nivou javlja oko 30 novoinficiranih, što je značajno manje od broja novoinficiranih početkom godine. Inspekcijske službe (Komunalna policija, Turistička inspekcija, Sanitarna inspekcija i Uprava policije) koje su svakodnevno na terenu, konstatovale su da se barski ugostitelji pridržavaju svih preventivnih mjera, te da kontrole pokazuju povremene nedostatke individualne odgovornosti korisnika usluga”, rekli su u Opštini Bar.

Traže otvaranje lokala

Tim za zaštitu i spašavanje uputio inicijativu Institutu za javno zdravlje da razmotri mogućnost otvaranja ugostiteljskih objekata u barskoj opštini ukoliko broj novozaraženih bude na zadovoljavajućem nivou.

“Adekvatna mjera može biti da za istim stolom mogu da sjede dva lica, kao i mogućnost rada isključivo na otvorenim terasama. Poseban apel upućen je obrazovnim ustanovama u Baru, da sprovode propisane epidemiološke mjere, kako u okviru školske ustanove, tako i u dvorištima. Ove preporuke odnose se i na roditelje, koji moraju poštovati mjere (distanca, nošenje maski) prilikom dovođenja i odvođenja djece iz vrtića i škola”, naveli su u Opštinskom timu.

Kada je imunizacija medicinskog kadra u pitanju, do sada je za Opštu bolnicu Bar i Dom zdravlja opredijeljeno 125 doza vakcina. Opštinski Tim je konstatovao da je neophodno hitno upućivanje dodatnih količina vakcina kako bi se što prije sprovela imunizacija medicinskog osoblja koje radi u COVID odjeljenjima ovih zdravstvenih ustanova.

Predsjednik Opštine Bar i Opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje Dušan Raičević izrazio je zabrinutost zbog trenutne epidemiološke situacije.

“Zdravstveni sistem funkcioniše iznad granica opterećenja, a širenje infekcije ne jenjava. Sa druge strane, svakodnevno nam se obraćaju ugostitelji koji su ekonomski najviše pogođeni novim mjerama. Oni predlažu da budu izuzeti iz posljednjih mjera koje je preporučilo Ministarstvo zdravlja, tim prije što je redovnim kontrolama ustanovljeno da se pridržavaju svih propisanih mjera. Zbog toga tražimo od Instituta za javno zdravlje da razmotri ranije donijetu odluku kojom se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata”, rekao je Raičević.

Kako dodaje, zabrinjavajuća je i informacija koju su dobili od predstavnika zdravstvenih institucija da fale medikamenti koji se koriste po protokolima za liječenje COVID pacijenata.

“Zaključak je da se hitno uputi urgencija prema institucijama da se u što kraćem roku obezbijede dovoljne količine ovih ljekova”, naglasio je predsjednik Opštine Bar.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije