Connect with us

COVID-19

PLJEVLJA: Kolaps zdravstvenog sistema

Published

on

Foto: pvportal

Juče je potpuno pukao zdravstveni sistem u Pljevljima. Već dva dana Kovid bolnica, ili Kovid stacionar je bez ljekara. Naime jedina ljekaraka koja je radila u Stacionaru morala je na godišnji odmor. Pacijenti i porodice pacijenata pokušavali su da dođu do čelnih ljudi Opšte bolnice Pljevlja, a ko je juče bio u krugu bolnice, mogao je da vidi ni malo prijatne scene, jer je atmosfera bila na ivici incidenta.

Prema pouzdanim informacijama ljekari i specijalisti Opšte bolnice odbili su rad u Stacionaru, a razloge zbog čega su to uradili još uvijek nijesu saopštili. Takođe, od 21 specijalizanta samo jedan je prihatio posao u Stacionaru. Tokom dana, u Pljevlja došao ljekar iz Plava, pa da se situacija malo smirila, ali šta će biti sjutra, pošto se ovaj ljekar već vratio u Plav, ne znamo.
Kada je u pitanju primarna zdravstvena zaštita, iako su na izmaku snaga ljekari Doma zdravlja, redovno obavljaju svoj posao. Juče su izabrani ljekari obavili 535 pregleda. U Kovid ambulanti, tokom dana, bio je totalni haos, obavljeno je blizu 118 pregleda, isto toliko, građana, koji su dovodili na pregled osobe sa simptomima ili već inficirane, bilo je ispred ambulante. Prema riječima jedne od zaposlenih: ljekari, medicinske sestre i nemedicinsko osoblje pokušaće da izdrže do kraja i svim pacijentima pomognu u okviru svojih mogućnosti. Tokom jučerašnjeg dana i jutros nakon uputa u Stacionar, pacijenti su vraćani u ambulantu gdje su dobijali neophodnu terapiju ili jedno izvjesno vrijeme bili priključeni na kiseonik. Zbog toga, dva ljekara iz Kovid ambulante nijesu mogli obavljati kućne posjete zbog obaveza u ambulanti, zbog punih čekaonica i stacionara koji nije imao ljekara.

Jedno ambulantno vozilo Hitne pomoći isključivo prevozi Kovid pacijente, tako da je prevoz ambulantnim vozilom za ostale pacijente onemogućen.

Kada su u pitanju zvanične informacije do njih je bilo nemoguće doći, iz Doma zdravlja iz opravdanih razloga iz Opšte bolnice već duže vrijeme nema zvaničnih informacija.

Kada je u pitanju Ministarstvo zdravlja, stekli smo utisak da je lakše dobiti informaciju iz NASE, nego od ovog ministarstva koje već mjesec dana, između ostalog, neće da nam odgovori na pitanje znaju li da skener u Pljevljima ne radi već četiri mjeseca. Ovo pitanje postavili smo zbog građana Pljevalja, a ne zbog toga što nas lično zanima. Naravno da nam više ne pada na pamet da trošimo vrijeme i postavljamo im pitanja, baš kao što njima ne pada na pamet da odgovaraju medijima iz Pljevalja.

Samo sramno je da grad koji je energetski centar države, ima medicinsku opremu staru nekoliko decenija, da zbog najobičnijih snimanja Pljevljaci moraju do Bijelog Polja ili Podgorice, da kompletan medicinski centar ima jednog anesteziologa, da nema na desetine specijalista, koji su u Pljevljima do prije dvije decenije imali svoje ambulante, zašto niko ne odgovora zbog toga što se specijalizanti ne vraćaju u Pljevlja, zašto obični testovi na antitijela ne mogu da se obave u Pljevljima, zašto nerijetko pacijenti moraju da kupuju zavoje, gaze, flastere, špriceve, lijekove……Ko je kriv što je tako, ko je kriv što su se ljekari u Pljevljima podijeli u tri tabora, ko je kriv zbog svega što se trenutno dešava u medicinskom centru u najsjevernijem gradu u Crnoj Gori, samo su neka od pitanja koje mjesecima postavljamo Ministarstvu zdravlja.

Počela vakcinacija

U Domu zdravlja Pljevlja nastavljena vakcinacija najstarijih sugrađana. Prvog dana, prvu dozu vakcine primili su 52 Pljevljaka iznad 80 godina, a danas isto toliko. Vakcinacija će se nastaviti narednih dana, a svi zainteresovani mogu se prijavti putem sajta www.covidodgovor.me ili putem besplatnog broja telefona 1717

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije