Connect with us

COVID-19

POSTOJI MOGUĆNOST: I u Crnoj Gori se razmatra uvođenje treće doze vakcine

Published

on

Nacionalna savjetodavna komisija za imunizacije (NITAG) i Institut za javno zdravlje započeli su postupak prikupljanja podataka i razmatranje mogućnosti uvođenja treće doze vakcine protiv koronavirusa.

Načelnica odjeljenja za imunoprofilaksu Milena Popović Samardžić potvrdila je za Dan da prikupljaju podatke o uvođenju treće doze, a potom će ih predstaviti NITAG-u koji donosi konačnu odluku.

NITAG čine 12 specijalista iz različitih oblasti medicine.

– Zaduženje odjeljenja za imunoprofilaksu i mene lično je da pripremimo sve stručne tekstove i stručne dokaze koji će dati precizne podatke NITAG-u da li da se ide u uvođenje treće doze. Na dnevnom redu će se naći i kojim tipom vakcine bi se uvela treća doza. Da li, na primjer, možete da dobijete drugu i treću dozu drugog proizvođača, ako ste primili jednu dozu AstraZeneke. Da li možete da primite drugu i treću dozu Fajzera? Ili, na primjer, ako je osoba primila obje doze Sinofarm vakcine i nakon serološkog ispitivanja nema dovoljno antitijela, da li da se ide sa trećom dozom istog proizvođača ili Fajzer vakcinom – objašnjava Popović Samardžić.

To, dodaje, rade u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

– Oni nude građanima opciju da treću dozu prime kinesku ili Fajzer“vakcinu. Treba utvrditi da li imamo podatke o antitijelima kod starih osoba koje su primile Sinofarm” vakcinu i da li da se nakon toga ide sa Fajzer vakcinom. To su pitanja na koja smo već prikupili literaturu iz inostranstva. Zato smo radili i onu našu studiju o imunitetu kod određenih grupa stanovništva. Mi smo mali i mi to možemo uspješno da završimo – ističe Popović Samardžić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije