Connect with us

COVID-19

PREMIJER NEVAKCINISAN: Do kolektivnog imuniteta za godinu?!

Published

on

Juče je u Crnoj Gori preminulo još pet osoba od posljedica korona virusa, a otkrivene su 483 nove infekcije, od 3.862 uzeta uzorka.

Aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je 8.104, a samo u Podgorici ih ima 2.909, prema podacima Instituta za javno zdravlje.

Korona je odnijela 148 života samo u septembru, 389 osoba je hospitalizovano, od kojih je gotovo polovina životno ugrožena. Vakcinisano je samo 31.1 odsto građana.

Uprkos tim podacima, premijer Zdravko Krivokapić prekjuče je optimistično i sa zadovoljstvom najavio da će Crna Gora do narednog septembra ispuniti, na nacionalnom nivou, globalni cilj Ujedinjenih nacija – a to je 70 odsto vakcinisanih građana.

– U ovom trenutku, u Crnoj Gori je vakcinisano 41,7 odsto punoljetnih građana. U tom smislu, zadovoljstvo mi je potvrditi da ćemo na nacionalnom nivou uspjeti da ispratimo ono što je i globalni cilj ovog Samita – 70 odsto vakcinisane svjetske populacije, do septembra 2022. godine – kazao je Krivokapić na globalnom samitu, na kom se govorilo o borbi protiv kovida-19, organizovanom na marginama zasijedanja UN.

Samo prije nekoliko mjeseci premijer je govorio o tome da će procenat vakcinisanih do kraja juna u Crnoj Gori biti 35 odsto.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je imao i optimističnije prognoze, kada je na početku masovne vakcinacije kazao „da postoji mogućnost da do juna ostvarimo kolektivni imunitet od 70 odsto“.

Daleko smo od toga.

U Crnoj Gori je trenutno vakcinisano 206.420 osoba, što znači da je samo 31,1 odsto stanovništva imunizovano od početka masovne vakcinacije 4. maja.

Prema računici premijera Krivokapića, preostalih 39,9 odsto, koliko je ostalo do željenih 70 procenata, biće vakcinisano za godinu. Prema prostoj računici, dnevno oko 600 građana.

Za vrijeme epidemije variola vere, u Beogradu je za samo jedan dan vakcinisano 350.000 stanovnika. Tada je vakcinacija bila obavezna.

Zdravstvene vlasti Crne Gore su odlučile da je dobrovoljna i pokušavaju da privole građane ograničavanjem zadovoljstava kao što su šoping i kafa.

Optimistična Krivokapićeva najava je za epidemiologe i ljekare svakako – apokaliptičan scenario. Takva prognoza, uz trenutno užasno loš položaj Crne Gore u svjetskoj kovid statistici, sigurno ne ide u prilog broju onih koji će se liječiti ili umrijeti.

I dalje smo na drugom mjestu na svijetu po broju zaraženih, a na petom prema broju umrlih, u odnosu na broj stanovnika. Visoku poziciju na korona tabeli zamjenjujemo niskom kada se radi o procentu vakcinisanih. Tu smo pri samom dnu, u društvu nerazvijenih zemalja.

U zemlji koja već mjesec ima oko 8000 aktivnih slučajeva dnevno, a procenat pozitivnih testova se u odnosu na uzete uzorke kreće oko 15 odsto, sa 148 umrlih tokom samo ovog mjeseca, epidemija korona virusa se može opisati riječima „van kontrole“.

Ni ljekari ni svakodnevni crni rekordi nemaju moć da ubijede ljude da se vakcinišu. To ne može ni pokazani rendgenski snimak pluća, koja se kao paučina raspadaju od korone za pet dana.

I dok na Islandu građani na pitanje zašto su se vakcinisali odgovaraju „Zato što nam je rekao ljekar“, u Crnoj Gori direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje na isto pitanje odgovara „Pa, nisam zato što nisam“ .

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije