Connect with us

COVID-19

RAIČEVIĆ: Za očekivati je pad broja umrlih od korone

Published

on

Specijalista epidemiologije Radica Raičević kazala je da su podaci o broju novoinficiranih korona virusom u posljednje dvije, tri sedmice ohrabrujući, te da se može govoriti o značajnom padu novih slučajeva.Raičević kaže da su visoke brojke koje se odnose na umiranje, ali i pojašnjava da talas umiranja prati talas obolijevanja.

“Sve one brojke koje smo imali u prethodnom periodu sada dolaze na naplatu pa je velika i smrtnost u Crnoj Gori. Ako se trend pada registrovanja novih slučajeva nastavi, za očekivati je da za par sedmica imamo pad broja smrtnih slučajeva”, istakla je Raičević u Jutarnjem programu TVCG.

Ona je istakla da je došlo i do pada broja pacijenata koji zahtijevaju preglede na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Upozorila je da dalji tok epidemijie zavisi od nas samih, te poštovanja epidemioloških mjera, ali i vakcinacije. Stoga smatra da je potrebno u što većem broju odazvati se procesu imunizacije.

Zdravstveni sistem je, kako je rekla, spremna za masovnu vakcinaciju stanovništva nakon što stignu očekivane količine cjepiva.

Kaže da je nadležnima prijavljeno 195 neželjenih dejstava vakcine, navodeći da se najviše njih odnosi na rusku vakcinu. Nuspojave se uglavnom odnose na temperaturu i malaksalost.

“To traje bukvalno dan dva i prođe bez nekih neželjenih efekata na organizam”, rekla je ona, navodeći da kad je u pitanju AstraZeneka nije bilo prijava povezivanja sa stvaranjem trombova.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije