Connect with us

COVID-19

ŠTELOVANJE ILI DOBAR GEN: U 15 dana više oporavljenih nego novozaraženih, pao i broj ukupno oboljelih

Published

on

(FOTO: PV Portal)

U posljednjih 15 dana, od 23. januara do danas, u Crnoj Gori je registrovano ukupno 7.257 novih slučajeva koronavirusa, a oporavljenih je čak 7.657!

Drugo, danas, nakon više od 15 dana izuzetno visokog broja novozaraženih na dnevnom nivou, imamo manje ukupno zaraženih nego 23. januara. Tada ih je bilo čak 8.088, a na današnji dan 7.750!

Kako je to moguće?

Odgovor na to pitanje nemamo, jer se nadležni u zdravstvu skoro ne oglašavaju, osim u optužbama i lamentacijama oko teškoća sa kojima se susrijeću tokom svojih “nadčovječanskih napora”, kako premijer nazva trud Ministarstva zdravlja da Crna Gora dođe do bilo koje vakcine.

Brojke su, kažu, neumoljive. U Crnoj Gori, svakako, i čudne i zanimljive, barem kad je koronavirus u pitanju.

Portal Luča pozabavio se njima za period od posljednjih 15 dana.

Dakle, 23. januara, kada ulazimo u njega, bilo je 8.088 ukupno registrovanih slučajeva u zemlji (samo dan prije bilo ih je čak 8.221, a 21. januara 8.337), a do danas se oporavilo čak 7.657, što znači da je broj ukupno zaraženih danas niži – za 338?

Kako je to moguće, s obzirom da se za optimalni oporavak, ukoliko sve ide bez ikakvih komplikacija, od momenta nastanka infekcije, računa period od 15 dana, ali da najveći broj oboljelih ne ide na kontrolni test baš na 15 dana od kada mu je potvrđena korona?

Jasno je da se u oporavljene ne može računati niko ko se zarazio u posljednjih 15 dana. To dalje znači da su svi oporavljeni zapravo među onih 8.088 koji su bili aktivni slučajevi na dan 23. januara.

Nevjerovatno, ali istinito: broj ukupno zaraženih u Crnoj Gori, zapravo, konstantno pada još prije 23. januara. Kao što rekosmo, 21. januara bilo ih je 8.337, dan prije za oko 300 više.

Ali, jednu sedmicu ranije, 14. januara, u Crnoj Gori bilo je zvanično aktivno 9.710 slučajeva infekcije koronavirusa . To znači da je ukupan broj zaraženih za 20-tak dana pao za dvije hiljade, dok svakodnevno imamo izuzetno visoku stopu zaraženih, u samo svjetskom vrhu. Zaista čudo.

Crna Gora ima najviše hospitalizovanih pacijenata (63), kao i najviše aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika u regionu. Takođe, i najveću četrnaestodnevnu incidenciju novih slučajeva infekcije koronavirusom. Na isti broj stanovnika imamo 1.081 novozaraženog u posljednjih 14 dana.

Vakcine ni na vidiku, ulazak u zemlju je slobodan bez negativnog PCR testa.

A ukupno zaraženih je sve manje.

Čudo neviđeno.

B.M.

 

1 Comment

1 Komentar

 1. Slava

  07.02.2021. at 11:58

  To je laž!Zadnjih 15 dana nema testova u domovima zdravlja.Stigli su prije dva dana .
  Nemaju novca ljude da se testiraju.
  Ne rade ljudima drugi test na Covid nakon 14 dana …nego ljudi se kreću po gradu i čekaju testove da stignu ..i pitaju se odakle zaraza !?
  Tivat ,Kotor ,Herceg Novi.
  Trudnica iz Heceg Novog jedva došla da joj se uključi infuzija i da je hitno pregledaju ..privatno radila test.Tivta i dom zdravlja Tivat joj daju terapiju !
  Svaki antibiotik kupujemo.
  Pobrezje Dom zdravlja Podgorici ne radi brojeve za Covid?!

  Sramota !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije