Connect with us

COVID-19

STIGLO 30 HILJADA SINOFARM VAKCINA: Do kraja aprila još 200 hiljada, ruski kontigent do kraja sedmice

Published

on

U Crnu Goru stigao je kontingent od 30.000 doza kineske vakcine Sinofarm, koje su u prostorijama Montefarma dočekali ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ambasador NR Kine u Crnoj Gori Liu Đin.

Do kraja aprila stići će oko 200 hiljada kineskih vakcina, dok se još jedan kontigent ruskih očekuje do kraja sedmice, kazala je ministarska zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

„Danas smo, prilikom primopredaje donacije, sa kineskim ambasadorom dogovorili, odnosno precizirali još 201.200 Sinofarm vakcina, koje će najkasnije do kraja aprila stići u Crnu Goru“, rekla je Borovinić Bojović na sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Ona je navela da je prethodno sa Rusijom dogovoreno 200 hiljada ruskih Sputnjik vakcina.

„Osim onih 50 hiljada koje smo već najavili i od kojih je prvih pet hiljada već stiglo, a već do kraja sedmice očekujemo drugi kontigent“, kazala je Borovinić Bojović.

Govoreći o COVAX inciijativi, ona je navela da 84 hiljade AstraZeneka vakcina treba u nekoliko etapa da stigne u Crnu Goru, onako kako taj mehanizam bude predviđao.

„Što se tiče Fajzer vakcina, o kojima smo takođe intenzivno pregovarali od 4. decembra, imamo preliminarne dogovore za 150 hiljada vakcina, ali imajući u vidu da je Fajzer na globalnom nivou trenutno zaustavio distribuciju i proizvodnju vakcina, u iščekivanju smo njihovog odgovora“, rekla je Borovinić Bojović.

Kako je navela, Nacionalna strategija za imunizaciju veoma je striktno precizirana, a proces vakcinacije započeo je po planu.

Borovinić Bojović je rekla da su prioritetne grupe za vakcinaciju protiv koronavirusa jasno definisane Nacionalnom strategijom za imunizaciju.

U Crnoj Gori je vakcinacija protiv koronavirusa počela 20. februara, a prva osoba koja je primila rusku vakcinu, proizvođača Sputnjik, je korisnik Doma za stare u Risnu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije