Connect with us

COVID-19

ŠTO ZNAMO O KINESKOJ VAKCINI KOJU ĆE DOBITI GRADJANI CRNE GORE? A što o ostalima?

Published

on

Crna Gora će krajem januara, prema najavama Ministarstva zdraavlja, dobiti dovoljne količine Sinofarmove vakcine protiv koronavirusa. Milion doza te vakcine je već stiglo u Srbiju. U saopštenju Ministarstva je navedeno da ostaju pri stavu da će iminizacija početi Fajzerovom vakcinom.

Ono što je za sada poznato o kineskoj vakcini, jeste da je njena efikasnost oko 80 odsto, što je podatak koji je iznio proizvođač u saopštenju, da još uvijek nijesu publikovani podaci iz faze tri kliničkog ispitivanja, kao i da je masovna upotreba ovog cjepiva počela između ostalog i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Sinofarm vakcina, koja se često naziva i tradicionalnom vakcinom pošto je zasnovana na dobro poznatoj tehnologiji, i koja se daje u dvije doze na 28 dana, funkcioniše tako što se osobi daje umrtvljeni virus protiv koga se organizam bori i stvara imuni odgovor. Sinofarm je krajem prošle godine saopštio da je njihova vakcina efikasna 79.3 odsto, na osnovu podataka iz faze tri kliničkog ispitivanja.

Do kraja 2020. godine njome je vakcinisano preko 4, 5 miliona osoba, što je podatak koji je iznio zamjenik ministra Nacionalne zdravstvene komisije.

Među onima koji su primili vakcinu, manje od 0,1 odsto je imalo blagu temperaturu a dvoje na milion vakcinisanih imalo je „relativno ozbiljne neželjene reakcije“ poput alergija, prenio je CNN izjavu kineskog zvaničnika.

Pored Kine, Sinofarmova vakcina u upotrebi je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu i Egiptu. Zvaničnici UAE saopštili su međurezultate faze tri ispitivanja početkom decembra, rekavši da analiza pokazuje da nema „značajnih razloga za brigu o bezbjednosti vakcine“, kao i da je efikasna 86 odsto.

Prema pisanju medija ovu vakcinu primio je vladar Dubaija Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kazao je da je za njega to bio važan podatak koji dokazuje koliko je vakcina kvalitetna.

Zvaničnih informacija o cijeni vakcine nema. Međutim kako je u avgustu prenijela agencija AP, dvije doze ove vakcine trebalo bi da koštaju manje od „144 dolara“, kako je to kazao predstavnik Sinofarma.

Ova cijena značajno je veća u poređenju sa cijenama ostalih vakcina za dvije doze – Astrazeneka (osam dolara), Sputnjik V (dvadeset), Fajzer-Bajontek (40), Moderna (65).

Rusija je prva zemlja na svijetu koja je registrovala vakcinu protiv virusa korona – Sputnjik V još u avgustu, prije nego što su masovna ispitivanja bezbjednosti i efikasnosti počela. Vakcina je počela da se upotrebljava i u Srbiji, a prvi su je primili visoki zvaničnici – predsjednik Skupštine Ivica Dačić i ministar policije Aleksandar Vulin. Ruska vakcina sastoji se od dvije potpuno različite injekcije koje koriste različite „vektore” ili nosioce korona virusa.

Ruski naučnici tvrde da imunitet počinje da se formira poslije prve vakcinacije.

Ponovna vakcinacija pojačava imunološki odgovor tijela i ima dugotrajniji efekat.

Fajzerova i Modernina vakcina su razvijene uz pomoć genetskog koda virusa koji se ubrizga u tijelo koje potom razvija antitela i T-ćelije. Oksfordska vakcina sadrži genetski modifikovan virus koji je korišćen da se imunizuju šimpanze.

Vakcine kompanija Moderna i Fajzer su mRNK vakcine – što znači da se dio genetskog koda korona virusa ubrizgava u organizam i u njemu izaziva proizvodnju virusne proteine, ali ne i cio virus, što je dovoljno da se imuni sistem istrenira da napadne.

Vakcina Moderne mora da se čuva na -20 stepeni, a Fajzerova na čak -70 stepeni Celzijusovih.

Vakcina AstraZeneka je saopštila da, prema preliminarnoj procjeni, kod ispitanika nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata.

Ta vakcina je odobrena u nekoliko zemalja, medju kojima I Velika Britanija.

Fajzer/Biontek vakcina je prva dobila upotrebnu dozvolu. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 31. decembra odobrila hitnu upotrebu ove vakcine.

BBC je objavio da su i kineska i vakcina Oksford-AstraZeneka mnogo podobnije zemljama u razvoju koje možda neće moći da skladište velike količine vakcine na tako niskim temperaturama.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije