Connect with us

COVID-19

SZO: Koronavirus je potekao od životinja, a ne iz laboratorije u Vuhanu

Published

on

Tim Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji istražuje porijeklo COVID-a 19 saopštio je danas da je koronavirus potekao od životinja, a ne iz laboratorije u Vuhanu.

Šef tima Piter Ben Embarek, stručnjak za viruse, rekao je na konferenciji za novinare da rad na utvrđivanju porijekla koronavirusa ukazuje na prirodni rezervoar u slijepim miševima.

On je dodao da je malo vjerovatno da su ove životinje poticale iz Vuhana, grada u centralnom dijelu Kine u kojem je epidemija otkrivena krajem 2019. godine.

Ben Embarek je rekao da je epidemija vjerovatno potekla iz neke posredne domaćinske vrste i da je ekstremno malo vjerovatno da se dogodilo “curenje” virusa iz laboratorije.

On je rekao da su četiri glavne hipoteze za prenošenje virusa na ljude direktan kontakt sa zaraženim životinjama, preko posredne domaćinske vrste, lanac ishrane preko zamrznutih prehrambenih proizvoda i laboratorijski incident.

“Naša inicijalna otkrića sugerišu da se to dogodilo preko posredne domaćinske vrste”, rekao je stručnjak SZO i dodao da je neophodno obaviti dodatna specifična istraživanja.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije