Connect with us

COVID-19

SZO: Odobrenje vakcini Fajzer/Bionteh za hitnu upotrebu

Published

on

Svjetska zdravstvena organizacije (SZO) dala je odobrenje vakcini Fajzer/Bionteh za hitnu upotrebu.

To je prva vakcina protiv korona virusa koja je dobila odobrenje SZO za hitnu upotrebu, čime su otvorena vrata zemljama da ubrzaju sopstvene regulatorne postupke odobravanja uvoza i primjene vakcine.

Odobrenje omogućava i UNICEF-u i Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji da nabave vakcinu za distribuciju onim zemljama kojima je to potrebno, navodi se u saopštenju SZO, prenose agencije.

Pomoćnica generalnog direktora SZO dr Marianđela Simao, ocijenila je da je jednaki globalni pristup vakcinama presudan za borbu protiv pandemije.

“To je vrlo pozitivan korak ka osiguravanju globalnog pristupa vakcinama protiv kovida-19. Ali, želim da naglasim potrebu za još većim globalnim naporima da se postigne dovoljno zaliha vakcina kako bi se zadovoljile prioritetne potrebe ljudi u celom svetu”, rekla je Simao.

Ona je kazala da SZO sa partnerima radi na procjeni drugih vakcina koje su dostigle standarde bezbjednosti i efikasnosti.

“Želimo da ohrabrimo još više onih koji razvijaju vakcine da se jave na pregled i procjenu”, rekla je Simao.

Ona je navela da je od vitalne važnosti da se obezbijedi dovoljna količina vakcine za sve zemlje i tako omogući zaustavljanje pandemije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije