Connect with us

COVID-19

SZO: Potraga za porijeklom pandemije trajaće godinama

Published

on

Član tima koji pod vođstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) vodi istragu u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je otkriven koronavirus, rekao je da je iznenađen kompleksnošću zadatka otkrivanja porijekla tog virusa i da će istraživanje trajati godinama.

“Svi znaju da je pandemija buknula u Vuhanu, ali ključno je saznati šta se događalo i prije toga”

Dominik Dvajer, mikrobiolog i stručnjak za zarazne bolesti, rekao je kako je istraživačka ekipa u Vuhanu od kineskih vlasti dobila pristup koji je zatražila kako bi istraživala početke pandemije koronavirusa, prvi put zabilježenog u tom kineskom gradu.

“Svi znaju kako je pandemija potekla na pijaci Huanan u Vuhanu, ali ključno je saznati šta se događalo tada i prije toga“, rekao je Dvajer.

Porijeklo koronavirusa postalo je visoko politizirano pitanje nakon međunarodnih kritika upućenih Kini zbog nedovoljne transparentnosti u prvim danima epidemije. Peking zagovara teoriju da je virus možda nastao negdje drugo.

Dvajer, australijanski stručnjak za HIV koji je sarađivao s SZO-om tokom epidemija SARS-a i ptičje gripe, rekao je da je glavna “zagonetka“ covida-19 u tome što prvi asimptomatski pacijenti nisu znali da nose virus.

“Naivno je misliti da ćemo doći do nultog zaraženog“, kazao je Dvajer. Rani slučajevi su zabilježeni u novembru 2019., ali najvažnije je ono što se dogodilo prije toga, rekao je Australijanac.

“Biće jako teško shvatiti porijeklo korone”

Dvajer je saglasan sa Peterom Dašakom, zoologom i stručnjakom za životinjske bolesti, takođe članom tima, koji naglašava da će biti jako teško shvatiti porijeklo koronavirusa.

“Čak i kod SARS-a i ebole imamo neke dobre ideje, ali niko nije siguran“, rekao je Dašak Reutersu u četvrtak. “Kod HIV-a ne znamo tačne okolnosti“.

Istražitelji su posjetili bolnice, istraživačke centre i pijacu sa morskom hranom gdje je zabilježen prvi slučaj, ali njihovi kontakti u Vuhanu ograničeni su na posjete koje su organizovali kineski domaćini.

Dvajer je kazao da je tim završio saobilaskom lokacija i da se priprema da predstavi prve zaključke u što kraćem roku, prije nego što krajem iduće sedmice istekne 28-dnevna viza članovima istraživačke ekipe.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije