Connect with us

COVID-19

IJZ: Pad broja oboljelih, jače kontrole tokom praznika

Published

on

Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Crne Gore i Institut za javno zdravlje organizuju redovnu konferenciju za medije na kojoj će biti analizirana trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom virusa COVID-19 i predstavljene nove epidemiološke mjere.

Epidemiološkinja u IJZ Radica Raičević saopštila je nove mjere koje važe od 24. do 30. aprila. U opštinama Nikšić, Mojkovac, Berane i Kolašin mjere su popuštene, a u cijeloj državi dozvoljeno je izvođenje muzike uživo u baštama ugostiteljskih objekata od 18 do 21 sat.

Raičević istakla je pad obolijevanja u zemlji, pa broj aktivnih slučajeva u zemlji trenutno iznosi 2.753.

Prosjek novoregistrovanih slučajeva koji je u prethodnom mjesecu iznosio i do 500, za prethodnu sedmicu iznosi 171. Došlo je i do pada stope mortaliteta.

Ona je navela da je jedan od dokaza da su dosadašnje mjere dale konkretne rezultate činjenica da se Crna Gora, kad je posrijedi broj novooboljelih za 14 dana na 100 hiljada stanovnika, bolje rangira od čak 12 zemalja članica EU.

“Iza nas su Francuska, Poljska, Češka, Holandija, Švedska, Mađarska, Bugarska, Hrvatska, Litvanija, Slovenija, Estonija, Kipar.Kad se Crna Gora poredi sa zemljama regiona, opet smo u boljoj situaciji. Broj zaraženih u posljednih 14 dana, u odnosu na našu državu, veći je u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji”, saoštila je Raičević.

Kazala je da je broj novooboljelih od korone u Crnoj Gori na 100 hiljada stanovnika iznosi 437,6 što je najmanja vrijednost, odnosno najbolji rezultat, od septembra 2020. godine. Od 24 opštine u Crnoj Gori, u zelenoj zoni je čak 21 jedna, istakla je Raičević.

Istakla je da je jug Crne Gore skoro kompletan u zelenoj zoni.

Drugi u regionu po broju testiranih

Kako je saopštila, prosječan udio novoregistrovanih slučajeva u ukupnom dnevnom testiranju se sad kreće od 10 do 15 odsto.

“Napominjemo i da u regionu najviše testiranih u odnosu na milion stanovnika bilježi Slovenija, a na drugom mjestu je Crna Gora. Iza nas su Srbija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija”, kazala je Raičević.

Dato 58.145 doza vakcina

Raičević je saopštila da je, zaključno sa 21. aprilom, u Crnoj Gori vakcinisano 58.145 građana.

Vakcinom AstraZeneka do sada je vakcinisano 17.647 građana. Prvu dozu vakcine Sputnik V primio je 6.781 građanin, a drugu 6.342. Vakcinom Sinofarm vakcinanisano je 27.372 osoba.

Raičević je naglasila da vakcinacija teče planiranom dinamikom, a da je registrovan broj građana koji su zainteresovani za vakcine koje trenutno nijesu dostupne.

Kazala da će građanima biti obezbijeđena druga doza AstraZeneka vakcine.

“Što se tiče Astra Zeneka vakcine, u njenoj specifikaciji piše da se druga doza može primiti četiri do 12 sedmica nakon prve doze”, jerka je Raičević, uz napomenu da nema bojazni da period od prve vakcinacije Astra Zeneka vakcinom bude duži nego što je prvobitno planirano.

KCCG: Popunjenost kovid kapaciteta 60 odsto

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović da je u toj ustanovi hospitalizovano 110 kovid pacijenata, što znači da je popunjenost kovid kapaciteta 60 odsto.

“Na današnji dan imamo najmanji broj hospitalizobvanih u KCCG u dužem periodu”, istakla je Radulović.

Sedam pacijenata je na invazivnoj, a 11 na neinvazivnoj ventilaciji, dok je 55 životno ugroženo.

Pojačane kontrole tokom praznika

Vršilac dužnosti direktora Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani kazao je da će za prvomajske i uskršnje praznike pojačati inspekcijeski nadzor.

“Stvorili smo mobilne ekipe koje će činiti inspektori iz drugih gradova. Fokus kontrola biće na primorju i u Podgorici jer se u tim graovima očekuje veći broj ljudi i dolazak turista iz regiona”, rekao je Harasani.

Kontrole će se, kako je naveo, sprovesti i sa pripadnicima Uprave policije i Voske Crne Gore.

Harasani je kazao i da postoji “call-centar” na koji građani mogu prijaviti kršenje mjera.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije