Connect with us

Vakcina

BIL GEJTS: Siromašnije zemlje će zaostajati 6 do 8 mjeseci u vakcinaciji protiv covida-19

Published

on

Bil Gejts Foto: babelio.com

Siromašnije zemlje će u najboljem slučaju zaostajati 6 do 8 mjeseci sa nabavkom vakcina protiv covida-19 u odnosu na bogatije zemlje, procijenio je u srijedu filantrop Bil Gejts.

U intervjuu za Reuters, Gates je kazao da je raspodjela vakcina izuzetno veliki problem koji izlaže pritisku globalne institucije, vlade i proizvođače lijekova.

“Svaki je političar pod pritiskom da se izbori da svoju zemlju dovede na početak reda”, kaže Gejts.

Fondacija Bila i Melinde Gejts do sada se obvezala da odvoji 1,75 milijardi dolara za borbu protiv pandemije covida-19 uključujući u okviru programa COVAX za pravednu raspodjelu vakcina koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Plan COVAX-a je da podijeli 2,3 milijarde doza vakcina do kraja godine, među kojima 1,8 milijardi doza besplatno za siromašne zemlje. Nada se da će prve isporuke biti realizirane u februaru.

Gejts kaže da će raspodjela vakcina preko COVAX-a u početku biti skromna.

Gejts je u srijedu u pismu u kojemu objavljuje prioritete fondacije, napisao kako vjeruje da će ljudi koji žive u bogatijim zemljama svjedočiti kraju pandemije i povratku normalnom životu do kraja godine, pod uslovom da 70 do 80 posto stanovništva bude vakcinisano.

Dodao je kako je pandemija rezultirala i nečem dobrom – značajnim ubrzavanjem u razvoju vakcine poput onog koji počiva na tehnologiji glasničke RNK koju koriste kompanije kao Bajontek/Fajzer i  Moderna.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije